Az élelmiszer-biztonság, a szabványalkotás, a körforgásos gazdálkodás, a problémák kezelésének együttes megoldása szempontjából is a vizsgálólaboratóriumok és a stratégiai gondolkodás fontosságára hívták fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonság szereplői az idén 14. alkalommal a Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Eurofins Analytical Services független laboratórium által megrendezett Hungalimentaria konferencián és kiállításon.
dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár – fotó: Eurofins Analytical Services
A laboratóriumok munkája stabil pontot jelent az állandóan változó világban
A konferenciát az Agrárminisztériumot képviselő dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy az állandóan változó világban a laboratóriumok munkája stabil pontot jelent a szabványok kialakítása, az egyre tudatosabb fogyasztók tájékoztatására, edukálására irányuló programok vagy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer működtetése kapcsán.
Dr. Felkai Beáta rámutatott, hogy az élelmiszer-biztonságban számos kihívással nézünk szembe, többek között a növényvédő szerek, a csomagolóanyagok, a jelölés, az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelem, az állatvédelem, a laborfejlesztések, a logisztika, az export-import vagy az energia aktuális kérdései mind stratégiai gondolkodást és cselekvést tesznek szükségessé.
A cél, hogy biztonságos, jó minőségű, lehetőleg magyar élelmiszerrel lássuk el a hazai lakosságot
– hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
Számos kiemelt terület vizsgálata jelent állandó kihívást
„Míg 2012-ben a Nébih megalakulásakor a Termőföldtől az asztalig jelmondattal indultunk, a Maradék nélkül kampányunkkal most újra a termőföldre szeretnénk irányítani a figyelmet a körforgásos gazdaság jegyében, alkalmazkodva a változó folyamatokhoz" – mondta el Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke. Köszöntőjében kiemelte, a laboratóriumi vizsgálatok szerepét és segítségét akár a hatósági, akár a vállalkozói szféra számára a határértékeknek történő megfelelés és a különböző döntéshozatalok során.
„A Hungalimentaria célja, hogy az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos, és gyakorlati aspektusait, valamint az élelmiszer-jog aktuális kéréseit közel hozza az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok, a döntéshozó szakemberek és az élelmiszeripar szereplői számára" – mondta el Dr. Zanathy László a Nébih mellett az eseményt szervező Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium ügyvezető igazgatója.
Számos kiemelt terület, így az élelmiszerekben jelen lévő allergének, a talaj, a nemrég megjelent húspótló ételek vagy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok vizsgálata állandó kihívást és feladatot adnak az olyan független laboratóriumoknak, mint a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoport.
A laboratóriumi vizsgálatok szerepe kiemelkedő mind a hatósági, mind a vállalkozói szféra számára – fotó: Eurofins Analytical Services
Elkerülhetetlen a hihetetlen mennyiségű, exponenciálisan növekedő adatok intelligens elemzése
A konferencia és kiállítás plenáris előadásai során Dr. Baranyi József (Debreceni Egyetem) a Big Data jelentőségéra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy ma már elkerülhetetlen a hihetetlen mennyiségű, exponenciálisan növekedő adatok intelligens elemzése.
Éder Tamás (Bonafarm) elemzésében többek között rámutatott, hogy az élelmiszeripar növekedését az elmúlt években az export húzta felfelé, és javult a magyar termékek részesedése a fogyasztói kosárban, azonban az ágazat szereplői a közeljövőben számos kihívással néznek majd szembe, ezeknek csak egyike a drasztikus áremelkedés.
Kovács Melinda (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) a One Health (Egy az egészség) integrált, egyesítő megközelítést ismertette, amelynek célja az emberek, állatok és egészségtudomány ökoszisztémák egészségének egységes kezelése több tudományterület együttműködésével, hiszen ma már sajnos a problémáink is globálisak.
A program a lehető legváltozatosabb témákat ölelte fel – fotó: Eurofins Analytical Services
Két napon át, nyolcféle szekcióban csaknem 60 előadás hangzott el
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a több, mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező, a WESSLING Hungary Kft. jogutódjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium közös szervezésében megvalósuló 2023-as Hungalimentarián ismét a hagyományokhoz híven, két napon át, nyolcféle szekcióban csaknem 60 előadás hangzott el.
A program a lehető legváltozatosabb témákat ölelte fel:
- tejtermékek hamisítása,
- törvényi változások az ivóvíz és más élelmiszerek tekintetében,
- a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, a GMO-k, mikotoxinok vizsgálata,
- alternatív fehérjeforrások,
- tiltott hatóanyagok fogyasztószerekben és a potencianövelőkben,
- növényi eredetű, mérgező anyagok az élelmiszerekben,
- a hatósági ellenőrzés fontossága,
- a mintavétel szerepe,
- a probiotikumok definíciója,
- a karbonlábnyom-elemzés az élelmiszer-ellátási lánc mentén,
- digitális azonosítás a csomagolás élethosszon át tartó nyomkövetéséért,
- az élelmiszerláncban felhasznált fertőtlenítőszerek ellenőrzésének módszerei.
A látogatók előadásokat hallhattak a közétkeztetési és a táplálkozás-egészségügyről is.