Hamisan biztonságosnak feltüntetett termékeket, többek között játékokat, szerszámokat és elektronikai termékeket semmisítettek meg.

Szabálytalan CE-jelölésű termékekre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán. Mint írták, ellenőrzéseiken rendszeresen találnak olyan árucikkeket, amelyeken a gyártó szabálytalanul tünteti fel a megfelelőségi jelölést. A NAV az EU-n kívülről érkező áruk vámellenőrzésekor, valamint a közúti vagy piacos ellenőrzéseken is kiemelt figyelmet fordít ezen termékek kiszűrésére.

2023-ban a pénzügyőrök a vámellenőrzéseken csaknem 940 esetben vették fel a kapcsolatot a piacfelügyeleti hatóságokkal, akik a NAV megkeresései alapján az esetek majd' felében indokoltnak tartották a termékek részletes vizsgálatát. A piacfelügyeleti hatóságok 269 esetben tiltották meg az áruk forgalomba hozatalát.

Az együttes ellenőrzések során leggyakrabban játékoknál és elektromos készülékeknél, például hajszárítóknál és LED-füzéreknél állapítottak meg hiányosságokat. Hamis biztonságérzetet keltő jelölések miatt még kerti szerszámokat és munkavédelmi eszközöket is eltiltottak a forgalomba hozataltól. A nem megfelelő, sőt egyes esetekben veszélyes termékek nehezen ismerhetők fel.

Sokan úgy vélik, ha egy terméken a CE-jelölés vagy más, a termék jellegére vonatkoztatható piktogram látható, akkor az a termék biztonságos, használata kockázatmentes. Azonban a valóság az, hogy egyes gyártók hamisan jelölik meg vele a termékeiket, megtévesztve ezzel a fogyasztókat – írták tájékoztatásukban.

Indexkép: Facebook-bejegyzés