Ma cukormentes üdítőkből hatalmas választék áll rendelkezésünkre, azonban a diétás üdítők egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban egy friss tanulmány egy új veszélyre hívja fel a figyelmet.

2564 pácienstől tízéves periódus alatt begyűjtött adathalmazt vizsgáltak; a dokumentum többek között arra vonatkozóan tartalmazott információkat, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek milyen gyakran ittak cukrozott vagy mesterségesen édesített üdítőitalt, és hogy a vizsgált időszakban hogyan változott a stroke-ra és érrendszeri problémákra való hajlamuk.

A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a mesterséges édesítőszerrel ízesített üdítők megemelték az agyvérzés, a szívinfarktus és az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Azoknál a pácienseknél, akik napi rendszerességgel ittak diétás üdítőitalokat, a tanulmány szerint 43%-kal nőtt a fenti betegségek valamelyikének kockázata.

Mit mond a tudomány a nulla kalóriás édesítőszerekről, amilyenek a diétás üdítőkben találhatók?

Bármilyen szénsavas ital fogyasztása gyomorirritációt, puffadást és gyomorégést okozhat – mondja Amanda Wahlstedt dietetikus.

A diétás üdítőkben található édesítőszerek azonban megváltoztathatják a bél mikrobiomjának összetételét is, vagyis a gyomor-bél traktusban élő mikrobák billióit.

Egyes, állatokon végzett vizsgálatok arról számoltak be, hogy az aszpartám alacsony dózisai is növelhetik a baktériumok, például az Enterobacteriaceae – köztük a patogén baktériumok, például a Salmonella és az E. coli – koncentrációját a bélben.

E vizsgálatok fő korlátja az, hogy nem ismert, hogy a mikrobiomban megfigyelt változások valóban rosszak-e, és hogy ezeknek a változásoknak van-e bármilyen klinikai jelentősége.

A szokásos üdítő diétás változatra cserélése elősegítheti a fogyást a kalóriabevitel csökkentésével, az azonban egyáltalán nem garantált, hogy a diétás üdítő választása tartós fogyást eredményez. Ugyanis a diétás üdítőitalokban található anyagok befolyásolhatják a vércukorszint szabályozását, valamint az ízlési preferenciákat, amelyek mindegyike hatással van a testsúlyra.

Egy 2019. februári tanulmány pedig arra jutott, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb mesterségesen édesített italt itták, szignifikánsan nagyobb volt a szívbetegség vagy a szélütés kockázata, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem ittak ilyet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022. áprilisi átfogó metaanalízise is alátámasztja ezt az összefüggést: a tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a cukormentes italok rendszeres fogyasztása 19 százalékkal nagyobb szívbetegséggel összefüggő halálozási kockázatot jelent. Ezek a vizsgálatok megfigyelésen alapultak, vagyis csak összefüggést mutathatnak ki, ok-okozati összefüggést nem. További klinikai kutatásra van szükség az ok és okozat meghatározásához.

üdítő

A diétás üdítőkben található édesítőszerek megváltoztathatják a bél mikrobiomjának összetételét is – fotó: Shutterstock

Akár hagyományos üdítőt, akár kalóriamentes változatot iszol, a szervezeted nem biztos, hogy ismeri majd a különbséget. "A mesterséges édesítőszerek bizonyos mértékig összezavarják az agyunkat és a testünket" – fogalmazott Nicole Avena orvos, hozzátéve, hogy ez olyan folyamatokat indíthat el, melyek problémákat okoznak a vércukorszint szabályozásában, és idővel növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Mivel az aszpartám íze 200-szor édesebb, mint a cukoré, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szerint egyes szakemberek attól tartanak, hogy a diétás üdítők fogyasztása fokozhatja a cukoréhségünket. Néhány bizonyíték arra utal, hogy a mesterséges édesítőszerek kissé megváltoztathatják ízlelőbimbóinkat, és tartós fogyasztásuk után hajlamosabbak leszünk gyakrabban a magas cukortartalmú ételek után nyúlni.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock