A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft.

díjátadó

A gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült – fotó: Lévai Zsolt/NAK

Jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat

Hozzávetőlegesen százból legalább egy ember gluténérzékeny, a gyártók pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiszolgálásukra. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat, ennek köszönhetően egyre szélesedő kínálat és jobbnál-jobb minőség tapasztalható a gluténmentes kenyerek és péksütemények piacán.

Sajnos a kenyér nem mindenkinek jelentheti ugyanazt, az emberek kb. 2%-a gluténérzékeny, és ez a betegség csak szigorú, ún. élethosszig tartó diétával tartható karban.

A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és a termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket.

Az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült.

Szakmailag meghatározó verseny született

Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, mely egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a kínálatban megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket.

A versenyben részt vevő termékek az október 17-i díjátadón is megtekinthetők és megkóstolhatók voltak, de elérhetők a boltok polcain, illetve a verseny eredményeképpen hamarosan megkezdik gyártásukat és forgalmazásukat.

gluténmentes kenyér és pékárú

Gluténmentes kenyerek és péksütemények – fotó: Lévai Zsolt/NAK

A résztvevők 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel

A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ez idáig több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fognak eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.

Az év gluténmentes verseny elismeréseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Noblis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára és Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára adta át.

díjátadó

Átadták az év gluténmentes versenyének elismeréseit – fotó: Lévai Zsolt/NAK

A 2022 Gluténmentes Kenyere verseny díjazottjai:

1. helyezett: Hunorganic Kft. – Cöli cirok cipó

2. helyezett: NYDFI Kft. (Tibidabo Gluténmentes Pékség) – Chiamagos cipó

3. helyezett: Greenpass Kft. (Free Gluténmentes Pékség) – Magszórásos cipó

A 2022 Gluténmentes Péksüteménye verseny díjazottjai:

1. helyezett: Aranycipó Kft. – Mákos kalács szeletek

2. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Kifli

3. helyezett: P.Geri Kft. (DietABC) – Kakaós kalácska

Innovációs Különdíj:

Hunorganic Kft. – Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal