Jóval az orosz-ukrán háború kitörése előtt afrikai szakértők elkezdték vizsgálni a búzaliszt édesburgonya-pürével történő helyettesítésének lehetőségét – írja a freshplaza.com angol nyelvű hírportál.

A vizsgálatok megállapították, hogy ez a termék több afrikai ország (pl. Malawi, Kenya, Ruanda és Uganda) étrendjében akár 60 százalékos arányban, sütőipari alapanyagként is képes helyettesíteni a búzalisztet.

Ez egy különösen biztató eredmény, mivel az ukrán gabonaexport egy részének bármilyen okból történő elmaradása esetén az édesburgonya-püré (ha saját termésből vagy importból lesz belőle elegendő mennyiség) több százezer embert menthet meg az éhhaláltól.

Ennek a növénynek nagy előnye az is, hogy akár másodvetésként elültetve (az ukrán importlehetőségek pontosabb ismeretében), három és fél hónap elteltével jelentős mennyiségű termést képes adni. A Nemzetközi Burgonya Központ Kenyában tovább dolgozik hosszan eltartható püré előállítására szolgáló technológiák kifejlesztésén, mikrohullámú feldolgozás és aszeptikus csomagolás alkalmazásával.

édesburgonya

Akár másodvetésként elültetve, három és fél hónap elteltével jelentős mennyiségű termést képes adni – fotó: Pixabay

A fent említett sikeres vizsgálatok azt is igazolták, hogy az afrikai országok számára a burgonya és az édesburgonya jóval több mint válságnövény, amely három hónapon át képes kitölteni a betakarítások közötti réseket, mivel a helyi lakosság étrendjében helyettesítheti a gabonaféléket is, és segíti a legszegényebbek túlélését. A jelenlegi helyzetben azonban nem jelentheti azt, hogy nemzetközi összefogással nem kell minden erővel segíteni az ukrán export megvalósítását.