A NAK felhívja a Magyarországon jelen lévő kiskereskedelmi áruházláncok figyelmét, hogy kövessék ezt a példát, és friss sertéshús kínálatukat akár teljes mértékben a Magyarországon hizlalt és levágott sertések húsára alapozzák.
A REWE-csoport, Németország második legnagyobb élelmiszerkiskereskedelmi lánca – amelynek tagja a Penny Market is – bejelentette, hogy 2022 nyaráig oly módon kívánja átalakítani a konvencionális gazdálkodásból származó friss sertéshús kínálatát, hogy annak 95%-a német eredetű legyen: a malacok fialtatásától kezdve a felnevelésükön, a hizlaláson, a vágáson át egészen a feldolgozásig mind az öt folyamatnak Németországban kell megtörténnie.
A hazai élelmiszerellátási lánc szereplőinek és a fogyasztóknak is előnyös lenne, ha Magyarországon csak magyar előállítású friss sertéshúst árulnának – fotó: Shutterstock
Ezzel egyidejűleg a konszern a sertéstartóknak fizetendő garantált minimumárat is megemelné. A cégcsoport már 2020 végén is tett egy hasonló bejelentést, akkor a sertéstartóknak az afrikai sertéspestis okozta exportválság előtti felvásárlási árakat garantálva. Iparági értesülések szerint a konszern 2021 szeptemberétől ezt a többletkifizetést még egy alkalommal megemelné.
A Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházláncok hasonló lépése nemcsak a magyar sertéságazatot erősítené, de a hazai szigorú állategészségügyi és higiéniai szabályozások és hatósági ellenőrzések révén a fogyasztók számára nagyobb biztonságot, a kiemelkedően jó minőségű hazai gabonára alapozott takarmányozás okán magasabb érzékszervi minőséget is garantálna.