Január 12-én lép hatályba az árstopos élelmiszerek készletezéséről szóló új szabályozás. Bár ennek a pontos részletei egyelőre nem ismertek, fogyasztóvédelmi források elmondták, mit várnak el a hatóságok a boltoktól, és mivel találkozhatnak a vásárlók - írja a vg.hu
Az üzletekben országosan üres polcok fogadták a vásárlókat a kristálycukor, a tojás és más árstopos termékek esetén – fotó: pixabay.com
Új szabályozás - kérdésekkel
Az új szabályozás szerint a kereskedőknek a kilenc árstopos alapvető élelmiszerből olyan készlettel kell rendelkezniük, amelynek a mennyisége - az áruhiány elkerülésével - folyamatosan biztosítja a vásárlók számára történő kiszolgálást. A rendelkezés célja, hogy véget vessen az elmúlt hetekben gyakran tapasztalt jelenségnek, miszerint az üzletekben országosan üres polcok fogadták a vásárlókat a kristálycukor, a tojás és más árstopos termékek esetén.
A kormány ennek érdekében egy fontos mennyiségi támpontot is rögzített. Eddig az árstopos termékekből naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, az adott év (2021 és 2022) átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség árusítása volt kötelező. A jövőben viszont ennek a kétszerese az elvárás - a Magyar Közlönyben megjelent megfogalmazás szerint - "szükség esetén". A kérdés csak az, mit jelent pontosan az, hogy szükség esetén kell duplázni a készleteket?
A boltok polcain nem lehet hiány az árstopos termékekből
A kereskedői oldal felől a vg.hu azt az információt kapta, hogy az élelmiszerláncok a pontos elvárásokról még január 11-én délután sem kaptak a fogyasztóvédelemtől hivatalos tájékoztatást. A láncokat tömörítő szövetségek és a hatóságok között aktív tárgyalások folytak, hatósági forrásokból ezekből jutott el néhány a Világgazdasághoz.
Az új szabályozás célja szerint a boltok polcain nem lehet hiány az árstopos termékekből, az ellenőrzések során ennek a teljesülését veszik a legkomolyabban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden esetben elérhető kell, hogy legyen:
- a kristálycukor,
- a búzafinomliszt,
- a finomított napraforgó étolaj,
- a házisertés-comb,
- a csirkemell,
- a csirke far-hát,
- az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej,
- a friss tojás
- és az étkezési burgonya
Ha az ellenőrök mégis hiányt tapasztalnak, azt szankcionálni fogják az esetleges egyedi körülmények figyelembevételével. Ilyen egyedi körülmény az, ha a hiány megszüntetése folyamatban van, a rendelés megtörtént az adott árucikk utánpótlása érdekében.
A liszt és a tojás egyaránt árstopos termék – fotó: pixabay.com
Folyamatában kell követni az értékesítést
A kereskedők bizonytalanok voltak abban is, hogy a megduplázott készletmennyiséget mikor kötelesek aktiválni: akkor, ha már hiány van, vagy előre gondolkodva.
Kiderült, hogy az értékesítést folyamatában kell követniük, és amikor az látszik, hogy az adott árstopos termék elfogyhat, akkor intézkedni kell a konkrét hiány elkerülése érdekében.
Példaként leírták: ha fő szabály szerint tíz liter tejet kell a boltnak az adott napon a polcra kitenni, de nyolc már elfogyott, akkor gondoskodnia kell a készlet kétszerezéséről, vagyis a rendelkezésre álló tej mennyiségét húsz literre kell emelnie. Fontos az is, hogy amennyiben meghaladja a példa szerinti húsz litert is az értékesített mennyiség, akkor efölött a jogszabály már nem várja el a kereskedőtől, hogy további készletet biztosítson, azaz a 21. liter tej már nem elvárás a polcon.