Visszavetheti a húskészítmények iránti keresletet az infláció, a magas árak miatt pedig egyre inkább a gyengébb minőségű termékek irányába tolódhat el a fogyasztás - írja a vg.hu

húskészítmények

A fogyasztók eddig szívesen költöttek a drágább, minőségibb termékekre, aminek eredményeként sokat javult a hazai húskészítmények kínálata – fotó: pixabay.com

Csökken a kereslet

Attól tartanak a hazai húsipar szereplői, hogy megtorpanhat az ágazatban az a minőségi megújulás, ami az elmúlt tíz évre volt jellemző, ennek következtében pedig ismét megjelenhetnek a kínálatban azok az élelmiszerkönyvi kategóriákba be nem férő, fantázianévvel ellátott termékek, amelyek silányabb minőséget képviselnek.

Az elmúlt hónapokban drasztikusan megemelkedett árak miatt csökkenhet kereslet és egyre nagyobb lesz az esélye annak, hogy a gyengébb minőségű termékek ismételten a polcokra kerülnek.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke vg.hu-nak elmondta:

a fogyasztók által tapasztalt, drasztikusnak tartott áremelkedés relatív, ugyanis a feldolgozók költségei az év eleje óta olyan mértékben megnőttek, hogy azt sok esetben a termékek ára nem is fedezi. Emiatt a szakember szerint a húskészítmények piacán a következő hónapokban további drágulás várható.

Példaként említette az élő sertés árának 70-80 százalékos emelkedését, az energia és a munkabér költségek növekedését. A Hússzövetség elnöke elmondta, vannak olyan cégek, amelyek akár kilenc-tízszer nagyobb gáz- és villamos energia számlát kénytelenek fizetni a tavalyi szinthez képest, így Éder Tamás szerint a készítmények 30-40 százalékos drágulását sem lehet túlzónak találni.

húskészítmények

A folyamatosan emelkedő árak veszélyeztetik a hazai húskészítmények piacán az elmúlt tíz évben elért minőségi megújulást – fotó: pixabay.com

Egyre többen fordulnak az olcsóbb termékek irányába

Mivel a fogyasztók nagyon érzékenyek az árakra, észrevehető, hogy a korábbinál többen fordulnak az olcsóbb termékek felé, illetve a forgalom visszaesése is tapasztalható. A folyamatosan emelkedő árak veszélyeztetik a hazai húskészítmények piacán az elmúlt tíz évben elért minőségi megújulást. Az ágazat szakemberei szerint a következő év elején növekedni fog a kínálatban a gyengébb minőségű termékek súlya.

A fogyasztók eddig szívesen költöttek a drágább, minőségibb termékekre, aminek eredményeként sokat javult a hazai húskészítmények kínálata. Ez a folyamat azonban most megtört

– mondta az elnök. Hozzátette: ha az infláció szintje továbbra is magasan lesz, akkor ismét megjelennek majd a piacon azok a silányabb áruk, amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott termékkategóriákba nem férnek bele. Így félő, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg a virsli mellett a „pálcikák", vagy „rudacskák",  a szalámik és párizsik mellett a „feltétek", vagy „szeletek".

2017 óta az élelmiszerkönyv rendelkezései szerint a hazai kereskedelemben kapható virsliknek magasabb, minimum 51 százalék feletti hústartalommal kell készülniük, és ebbe a mechanikusan szeparált hús nem számítható bele.

Ezek a termékek teljesen legálisan kerülhetnek a kínálatba, a minőségi alapanyagok hiánya miatt azonban különböző fantázianeveket kell a gyártóknak alkalmazni

– tette hozzá Éder Tamás.

virsli

A virsli forgalma az év utolsó napjaiban megnő, a gyártók abban bíznak, hogy a vásárlók most is megtöltik majd kosaraikat a különböző készítményekkel – fotó: pixabay.com

Az év végén várhatóan változatlan marad a kereslet

Virsliből és füstölt árukból is a tavalyihoz hasonló mennyiség kerülhet a családok asztalára. A virsli forgalma az év utolsó napjaiban megnő, a gyártók abban bíznak, hogy a vásárlók most is megtöltik majd kosaraikat a különböző készítményekkel.

Abban reménykedünk, hogy az emberek próbálnak mindenből ugyanannyit vásárolni az ünnepi időszakban, mint tavaly, s ha a pénztárcájuk engedi, a minőségből sem szívesen vesznek vissza ilyenkor

– adott hangot a reményeiknek az elnök.

Forrás: vg.hu