Jelentős mértékben drágultak az állati és a tejtermékek
A tavalyi év szeptemberéhez képest, 2022 őszére a tejtermékek 70 százalékot meghaladó mértékben drágultak. Mind a sajtok, mind a zacskós tej, mind a túró értékesítési árán jelentős mértékben meglátszik az infláció. Ugyanez elmondható az állati termékekkel kapcsolatban, amiknél a hatósági áras húsokon kívül minden jelentős mértékben megdrágult.
A trappista sajtért, a 2,8-as friss tejért, valamint a tehéntúróért, a tejfölért, de még a joghurtokért is jóval többet kell fizetnünk az üzletekben, mint 2021. szeptemberében. Az egy évvel korábbi árak még elfogadhatóak voltak, idénre azonban az infláció teljesen begyűrűzött a tejtermékek árába.
Arra viszont biztosan számíthatunk, hogy a folyamat a jövőben sem áll meg, hiszen mind a termelők, mind pedig a feldolgozók költségei növekedtek. A tejből készült termékek árainak emelkedése azonban Magyarország mellett számos egyéb országban tapasztalható. Hamarosan azonban elérhet egy olyan szintet, ami az embereknél már lélekhatárnak számít.
Emellett az állati termékek sem lettek olcsóbbak. Augusztusban közel 54 százalékos volt a drágulás, ami 8,3 százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. Mivel a tej felvásárlási árában 62,5 százalékos emelkedés volt tapasztalható, így itt már 8,7 százalékpontos növekedésről beszélhetünk. Ugyanez igaz a tojásra is, ami 36,8 százalékos és 6,2 százalékpontos emelkedést mutatott.
Az élőállatok felvásárlásában is jelentős emelkedés történt, hiszen az árak júliusról augusztusra 48,5 százalékról 55,1 százalékra ugrottak meg. Ezek közül egyértelműen a sertés felvásárlási ára növekedett a legnagyobb mértékben, ami 64,4 százalékos drágulást mutatott. A szárnyasok közül a tyúkfélék ára 47,6, míg a libáé 55,9 százalékra ugrott az előző év azonos időszakához képest.
A tejtermékek létfontosságú tápanyagotokat és vitaminokat tartalmaznak - fotó: pixabay.com
2021 szeptembere és 2022 szeptembere
Az idei év augusztusában az előző év azonos időszakához képest, nemzeti valutában számolva Európában 44 százalékkal, míg az USA-ban 38 százalékkal növekedett a nyerstej termelői ára. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének az adatai szerint hazánkban 2022. szeptemberében a nyerstej termelői ára 192,93 forint/kilogramm volt. Az átlagár nagyjából 6 százalékkal emelkedett augusztushoz képest, illetve közel 71 százalékkal lett több, mint tavaly szeptemberben. Ennek hatására a felvásárlás egy hónap alatt 5 százalékot csökkent, míg a 2021 szeptemberi adatoktól 7 százalékkal maradt el.
Az AKI PÁIR adataiból az is kiderült, hogy a tavalyi és az idei év szeptemberét összevetve a trappista sajt értékesítési ára növekedett meg a legnagyobb mértékben. Közel 89 százalékkal, amely már bőven a lélektani határ felett van. Ezt a 2,8-as friss tej, valamint a tehéntúró követte, amik ára 73 százalékkal emelkedett meg. Nem lett olcsóbb a vaj sem, amiért 71 százalékkal kell többet kiadnunk.
Hazánkban az élelmiszerek inflációja augusztusról szeptemberre 38,6 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerek árai egy hónap alatt 3,8 százalékkal növekedtek meg. A feldolgozatlan élelmiszerek kapcsán széles körben volt jellemző az emelkedés, míg a feldolgozott élelmiszerek körében az árak emelkedése elsősorban a tejet és a tejtermékeket érintette.
Mi befolyásolja az állati és a tejtermékek árát?
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harca Zoltán elmondta, hogy a fő ok a tejtermelés önköltségeinek emelkedése és az élőállat előállításának, illetve a feldolgozásának drágulása. Mindezt az önköltséget növelő áremelkedések okozták. Ide tartozik mind az energia, mind az üzemanyag, mind a takarmányok árának növekedése, nem beszélve a munkaerő és a csomagolóanyagok költségeinek emelkedéséről. Emiatt a feldolgozó üzemek mellett a kiskereskedők is arra kényszerülnek, hogy a drágulás egy részét a fogyasztóra hárítsák. Ha ez nem történne meg, akkor idővel kénytelenek lennének bezárni az üzemeket és a boltokat. A veszteséggel történő kereskedés hosszabb távon semelyik piaci szereplő számára sem tartható.
A magyarok legkedveltebb sajtja drágult a legtöbbet - fotó: pexels.com
Hozzá kell tenni azt is, hogy azért a trappista sajtot és a sertést érte a legjobban az emelkedés, mert ezt a legenergiaigényesebb előállítani, ami persze a túróról is elmondható. Igen drága lett ráadásul a sajtgyártás melléktermékét jelentő savó porítása, de annak fagyasztása is. Az árak növekedésére hatással van, hogy a hazánkba a legtöbb sajtot importáló németek tejfelvásárlása két éve folyamatosan csökken, ezáltal kevesebb sajtot tudnak előállítani.
Mikor érhetjük el a lélektani határt?
Azt szinte lehetetlen megmondani, hogy mi az az ár, amit a magyar fogyasztók már nem tudnak kifizetni. Idővel persze elkezdik átgondolni a vásárlásaikat, így az eladott állati, illetve tejtermékek mennyisége egy ponton bizony csökkenni fog. Ez elsősorban a magasabb áron értékesített, prémium termékek esetében lesz tapasztalható, mint a színhús, a desszertek, a drága sajtok, illetve a joghurtok. Az emberek nagy része ezeket leváltja olcsóbb fajtákra, de előfordulhat, hogy egyesek inkább nagyobb mennyiségben vásárolnak belőle egyszerre. Ennek hatására kedvezőbb áron szerezhetnek be prémium húsokat és tejtermékeket.
Mivel azonban alapvető élelmiszerekről van szó, arra nem kell számítani, hogy a kereslet teljes mértékben eltűnne.