Közel 100 minta közül választották ki szakképzett sajtbírák a legjobb magyar sajtokat. "Jó látni, hogy a magyar sajtok minősége évről évre javul és egyre több különleges sajt készül szerte az országban” – mondta elismeréssel a sajtbírálat szakmai vezetője, Pozsa Panni zsűrielnök.
Idén 6 arany, 9 ezüst és 10 bronz minősítés született.Arany minősítésben részesült a Paraszt Sajt Raklett sajtja, a Tolbán Sajt házi vaj terméke, Tóth Gábor Krémfehér sajtja, Csontos Jánosné Parenyica sajtja, a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi zsíros tehénsajtkréme, valamint a Magyardombegyházi Sajtműhely Kékpenésszel érő félkemény sajtja.
A magyar sajtok minősége évről évre javul, és egyre több különleges sajt készül szerte az országban – fotó: Sajtkészítők Egyesülete
Az idei Sajtmustrán a sajtbírálat mellett egy szakmai konferencia került megszervezésre, amelyen többek között francia és olasz szakemberek osztották meg tudásukat a magyar sajtkészítőkkel. Thierry Raud az alvadékvágás módszereiről és a rézüst szerepéről, Carlo Piccoli pedig a sajtkéreg kezeléséről beszélt az online előadások keretében.