Előfordul, hogy az alma héja a kukában landol, pedig igazi kincs lehet a kerted számára – nemcsak környezetbarát, de rendkívül hasznos is!

Sokan előszeretettel hámozzák meg az almát – akár sütemény, akár lekvár készül belőle, a héj olykor feleslegessé válik. Az élelmiszer-pazarlás viszont óriási probléma: évente több millió tonna étel megy veszendőbe, és ennek jó része a háztartásokban keletkezik. Az almahéj viszont egy kis kreativitással új életre kelthető – mégpedig folyékony trágya (trágyatea) formájában!

Miért jó az almahéj a növényeknek?

Az alma nemcsak finom, hanem tele van értékes tápanyagokkal is – többek közt káliummal, foszforral és kalciummal. Ezek elengedhetetlenek a növények egészséges fejlődéséhez. Ráadásul az almahéj alacsonyabb cukortartalma kifejezetten kedvező a növények számára, mivel a túl sok cukor akár káros is lehet számukra.

Hogyan készíts trágyateát?

Az almahéjat először vágd kisebb darabokra, majd tedd egy befőttesüvegbe vagy egy zárható (de nem légmentesen záródó) edénybe. Két alma héjához kb. 500 ml vizet adj, egy nagy alma héjához pedig elegendő 250 ml. Ezután helyezd hűvös, árnyékos helyre, és hagyd állni 3-5 napig. A víz ezalatt megtelik tápanyagokkal – ekkor szűrd le, a maradék héjat pedig bátran dobd a komposztba.

Fontos: a „teát" hígítani kell: ugyanannyi vizet adj hozzá, mint amennyi a trágyatea mennyisége. Ezután már csak annyi dolgod van, hogy meglocsolod vele a növényeidet – garantáltan meghálálják majd a törődést!

Ne feledd, a kert is szereti a maradékot – csak egy kis ötletesség kell hozzá, és a szemét helyett értékes táplálékot adhatsz a növényeidnek!

Forrás: mirror.co.uk

Indexkép: Shutterstock