A Floridai Egyetem Élelmiszer- és Agrártudományi Intézetének (IFAS; University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences) kutatói egy genetikailag módosított narancsfa létrehozásán dolgoznak.

A projekt célja az apró, bezöldülő gyümölcsöket eredményező, súlyos baktériumos betegség, a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés (citrus greening, sárga sárkánykór vagy huanglongbing) kivédése.

Ez a betegség jelentős mértékben befolyásolja Floridában a citrusfélék termelését, amely az állam egyik alapvető mezőgazdasági ágazata – írja a fruitveb.hu.

A kutatók egy genetikailag módosított narancsfa létrehozásán dolgoznak – fotó: pixabay.com

A genetikailag módosított fákat jelenleg még csak egyetemi laboratóriumokban és üvegházakban vizsgálják, a szabadföldi vizsgálatok 2026-ban kezdődhetnek meg.

Ezeket a fákat egy gén bevitelével úgy alakítják át, hogy azok a bolhák lárvái számára halálos fehérjét termeljenek, amely egy új megközelítést jelenthet az ellenük való védekezésben.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ez a stratégia ígéretesnek bizonyulhat a lárvák ellen, a kutatók ezzel párhuzamosan tovább dolgoznak a kifejlett levélbolhák elleni hatékony kezelések megtalálásán is.

Lukasz Stelinski, a UF Citrus Research and Education Center entomológus professzora elmondta, hogy a végső céljuk annak elérése, hogy fenntartható biotechnológiai alternatívát fejlesszenek ki a hagyományos rovarölő szeres kezelések fokozatos kiváltására, amelyet az ültetvények megvédésére szintén alkalmazni kell, de az sokkal kisebb környezeti terhelést jelent majd.

A citrus Huanglongbing (HLB), vagy citruszöldülés világszerte a citrusfélék egyik legpusztítóbb betegségének számít. A HLB baktériumok a legtöbb citrusfajtát, fajt és hibridet megfertőzhetik, sőt a citrusfélék rokonaira is veszélyesek.

A fertőzött fák levelei aszimmetrikusan foltosodnak, a gyümölcsei kicsik, rossz minőségűek, a gyümölcsből származó gyümölcslé magas savtartalmú és élvezhetetlenül keserű.

A HLB a 2005-ös floridai felfedezése óta a citrusfélék területe jelentősen csökkent, a belőlük készült termékek ára pedig emelkedett.

Indexkép: pixabay.com