Az európai fogyasztók, kávézók és éttermek a kávéárak folyamatos emelkedését tapasztalják. Szakértők szerint a helyzet a közeljövőben nem fog változni, sőt akár még rosszabb is lehet - írja a mandiner.hu
Emelkedik a kávébab ára – fotó: pixabay.com
Árat emelnek a kávézók is
Az elmúlt hónapok során Európa-szerte emelkedett a kávé ára. Ennek ellenére az európai kávézók többsége eddig nem emelte az árait, de a tulajdonosok nem zárják ki, hogy áremelésre lesz szükséga közeljövőben, tekintettel arra, hogy egyre csökken az árrésük.
A kávépiacon az elmúlt két évben magasabb nagykereskedelmi árakat eredményeztek a kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a világjárvánnyal kapcsolatos logisztikai fennakadások, a megnövekedett kereslet, és egyéb geopolitikai események is. Erre még rárakódott az energiaárak emelkedése óa szállítási költségek 100 százalékos növekedése, valkamint az elmúlt 12 hónapban tapasztalt inflációs nyomás is.
A Fjord Coffee Roasters Berlin marketingmenedzsere, Jordan Montgomery azt mondta:
A kávéval 2019 májusában fontonként (0,45 kiló) 0,85 dolláron kereskedtek, ami 2004 óta a legalacsonyabb szint. Az év végére az ár 1,25 dollárra emelkedett. A világ fő termelőjének számító Brazíliában 2021 júliusában súlyos fagyok voltak. Két kemény éjszaka 2,50 dollárra nyomta az árat. 2022 júliusában a kávé ára elérte a 2,60 dollárt, majd augusztusban 2,16 dollárra esett vissza.
A New York-i Interkontinentális Tőzsde (ICE) diktálja a határidős szerződések és az arabica kávébab eladási árait.
Európai vállalkozásoknak lépniük kell
Az európai vállalkozóknak nemcsak a megemelkedett alapanyagár okoz problémát, hanem a többletadók, a munkaerőhiány és a megnövekedett biztosítási költségek is.
Ezek a tényezők arra kényszerítettek bennünket, hogy költségeink egy részét áthárítsuk a vásárlóinkra, és alacsonyabb árrést fogadjunk el egyes termékeknél. Az elmúlt 12 hónapban az átlagos növekedés körülbelül 6 százalékos volt
– idézte Montgomery szavait a mandiner.hu.
A marketingmenedzser hozzátette, hogy a pörkölők eddig úgy birkóztak meg a magasabb árakkal a világjárvány idején, hogy a költségeket az online rendelést leadó fogyasztókra hárították át. A kávézók esetében azonban ez nem így van, emiatt továbbra is őket érinti a legnagyobb mértékben az infláció, a magasabb bérleti díjak és a személyzeti költségek miatt.
Egy csésze kávé 6 euró?
Szakértők szerint egy európai kávézóban ennyibe kellene kerülnie egy csésze kávénak, ami különösen igaz Németország esetén, ahol továbbra is érvényben van a pörkölt kávébabokra a 17. században kivetett adó.
A német piacon eladott pörkölt kávébab kilogrammjából 2,19 euró az államhoz kerül
– jegyezte meg Montgomery. Hasonló adót a kontinensen csak Belgiumban, Dániában, Görögországban, Litvániában és Norvégiában vetettek ki.
Németországban gyakran egy kiló ára nem több 8 eurónál – egyszerűen megfosztjuk a gazdákat a beruházások lehetőségétől
– mondta Nicole Battefeld, német kávébajnok, aki szerint a kávénak legalább 20 eurónak kellene lennie kilogrammonként a szupermarketekben is.
A kávézókat érinti a legnagyobb mértékben az infláció – fotó: pixabay.com
Gazdák, munkások, szerződések
Karl Wienhold portugál kávékutató szerint a magas nagykereskedelmi energiaárak eltérő hatással vannak a gazdákra, attól függően, hogy milyen kávéfajtát termelnek és milyen szerződéssel rendelkeznek.
Rámutatott, hogy különösen Latin-Amerikában a munkaerőhiány miatt a gazdák költségei megnőttek. Kolumbiában - világ harmadik legnagyobb kávétermelőjénél - a munkaerőköltségek csaknem megduplázódtak.
Hallottam már olyanról is, hogy a kolumbiai kisbirtokosok a saját földjeik gondozása helyett betakarítóként dolgoznak
– mondta Wienhold.
A nagy gazdaságokat - ahol javarészt gépesített a munka - a magas üzemanyagárak érintik hátrányosan. Sok gazdálkodónak pedig a világjárvány előtt kötött határidős szerződések okonak fejtörést, hiszen most emiatt nem tudnak profitálni a magasabb árakból.
A gazdáknak el kell viselniük a termelési költségek egyéb növekedését is, például a műtrágya előállításához ott is földgázt használnak. Egyenlőre a legrosszabb félelmeik - miszerint Oroszország leállítja az exportot - még nem váltak valóra.
Csökkenő tartalékok, emelkedő árak
A második legnagyobb kávétermelőként és a robusta első számú beszállítójaként számontartott Vietnámban – a Bloomberg kereskedők körében végzett felmérések becslése szerint szeptember végére a felére csökkennek a készletek az egy évvel korábbihoz képest.
Rosszak a globális terméskilátások is, miközben a kereslet növekszik. Az évszázad legalacsonyabb szintjén vannak az Intercontinental Exchange raktáraiban lévő kávébab-készletek a Fitch Solutions szerint.
A globális felmelegedés sem kedvez a termelésnek
A kávét a szabadban termesztik, gyakran öntözés nélkül. Az arabica és a robusta árai eltérnek egymástól a különböző termesztési körülményeknek megfelelően. Az általánosságban a jobb minőségű kávénak tartott arabica, csak különleges körülmények között terem meg, amelyeket a szélsőséges időjárási körülmények egyre jobban veszélyeztetnek.
Kolumbia nagy részén, ahol a két esős évszaknak köszönhetően évente két virágzás és két szüret volt. Néhány éve jellegtelen eső- és napsütéses időszakok változtatják meg a virágzás ütemezését, ami néha hónapokig késlelteti a termelést, pénzügyi nehézséget okozva a termelőknek, dolgozóknak és veszélyeztetve a szerződések teljesítését
– mondta Wienhold.
A szakértők szerint az éghajlatváltozás növelni fogja az árak ingadozását.