Van veteményesed? Vagy csak egy kis hely a teraszon vagy az erkélyen, ahol saját zöldségeket tudsz nevelni? Ha igen, akkor vásárolod a palántát, vagy te magad veted el a vetőmagokat? Ha magad veted, akkor sajnos már biztosan találkoztál a palántadőléssel. Ez azonban ne vegye el a kedved, hiszen van rá mód, hogy az elvetett vetőmagokból csodás palánták fejlődjenek, abból pedig finom zöldségek kerülhessenek a családi asztalra. A fél szemed azért nem árt, ha mindig a palántáidon van. Hiszen tudjuk, a gazda szeme nem csak a jószágot hízlalja, de a palántát is erősíti.
Mi is az a palántadőlés?
Amikor megvásárolod, majd elveted a vetőmagokat, biztosan izgatottan figyeled, ahogy elkezdenek előbújni a kis palánták, majd egyre magasabbak és erősebbek lesznek. Azonban sajnos előfordulhat, hogy idővel ez a fejlődés megáll, és a kikelt palánták szára elkezd barnulni, majd elvékonyodik. A legszomorúbb látvány pedig az, amikor a palánta elfekszik a talaj felszínén. Ezt a jelenséget okozza a palántadőlés, ami mikroszkopikus méretű, talajlakó gombafajok jelenléte és elszaporodása. A gombáknak kedvez a levegőtlen, savanyú kémhatású talaj, és a túlságosan meleg hőmérséklet, ezért fordulhat elő, hogy felüti a fejét a te palántáidnál is
A talajlakó gombafajok akkor különösen aktívak, amikor a palántanevelő edény talaja tömött, levegőtlen, savanyú kémhatású és a helyiség hőmérséklete, különösen éjszaka, túlságosan meleg, azaz körülbelül 26-28 Celsius-fok.
Ha megadjuk a palántáknak a szükséges feltételeket, kevesebb az esély a palántadőlésre. Fotó: Pixabay
Ezt a nagy károkat okozó betegséget leggyakrabban a Pythium spp., a Rhizoctonia s., az Alternaria a. és a Fusarium spp. együttesen okozzák. A kórokozók többsége a talajból fertőz, de akár a vetőmaggal is bekerülhet. A gombák a talaj felső, sekély rétegében szaporodnak, ráadásul amennyiben megfelelőek számukra a körülmények, nagyon gyorsan. Azonban, ha a talaj felső rétege száraz, nem képesek kifejlődni és terjedni. A csíranövények kibújása után, a szikleveles kortól 2-4 leveles palántakorig alakul ki a palántadőlés betegsége, utána már fel lehet lélegezni.
Így védekezz a palántadőlés ellen
Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb eséllyel kerüljük el a palántadőlést, gondosan kell bánnunk a palántákkal.
1. Tökéletes talajt kell biztosítani a palánták számára
Nagyon fontos, hogy soha ne olyan földet használjunk a palánták neveléséhez, amelyben már más növény nevelkedett, hiszen ebben különféle fertőzések lehetnek, ráadásul a kellő mennyiségű tápanyagot sem tudják biztosítani a fejlődő palánták számára. Ha nem vásároljuk, hanem a kertből hozzuk be a palánták számára a földet, akkor azt mindenképpen fertőtlenítsük.
Ehhez csupán egy konyhai sütőre van szükség, amelyben fel tudjuk melegíteni a földet 60-80 Celsius-fokra, hogy elpusztuljanak a benne lévő spórák. A sütő kikapcsolása után hagyjuk kihűlni a talajt, majd 1-2 napos pihentetés után már vethetjük is bele a vetőmagokat.
Azért is hasznos a hőkezelés, mert a kórokozók mellett a kártevőket és a gyommagvajat is elpusztítja, de soha ne használjunk 100 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet, mert az teljesen tönkreteszi a talaj szervesanyag tartalmát. Akár egy kis fahéj is kerülhet a talaj tetejére, amely segít távol tartani a kórokozókat.
2. A jó vízelvezetés is fontos
Nagyon fontos, hogy a palánták soha ne álljanak a pangó vízben, ugyanis ez a gombás megbetegedések melegágya. Természetesen nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük őket, de az öntözővíznek el kell tudnia távozni a palántázó edényből. Ha miután elvetettük a vetőmagokat, a talaj tetejére apró, zúzott követ szórunk, amelyen az öntözővíz képes lesz lefolyni, úgy a palánta szára jóval rövidebb ideig marad nedves, így nincs kitéve a gombák támadásának.
3. Alacsony hőmérséklet és alacsony páratartalom
Sem a magas hőmérséklet, sem a magas páratartalom nem kedvez a palántáknak. Miután a magok kikeltek és megjelennek a sziklevelek, nagyon oda kell figyelni a páratartalom csökkentésére. Ehhez segítségünkre lehet egy ventilátor, amelyet állítsunk a legkisebb fokozatra. Így folyamatos légmozgás áll rendelkezésre, amely igazi ütőkártya a kezünkben a palántadőléssel szemben.
4. A fény is védelmet nyújt
A palánták fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű fényben részesüljenek, hiszen ennek hatására tudnak megfelelően fejlődni és megerősödni, így jóval kevesebb az esély rá, hogy a palántadőlés megtámadja őket.
A palánták nevelésével előbb juthatunk friss zöldségekhez. Fotó: Pixabay
5. Végső esetben vegyszerrel is védekezhetünk
Vegyi védelem is rendelkezésre áll, ha úgy gondoljuk, hogy másképp nem tudjuk megvédeni a palántákat. A Dithane M45 2%-os oldattal öntözzük be a palánta földjét, míg a rizoktóniás palántadőlés ellen a mankoceb hatóanyagúak 0,3%-os oldatát használhatjuk. Ha igazán hatásosan akarjuk felvenni a harcot, akkor ügyeljünk rá, hogy a kezelés előtt a palánta földje száraz legyen, és legalább 1 napot várni kell a következő öntözéssel a kezelés után is. Ha inkább a természetesség hívei vagyunk, a nevelőágy talaját öntözzük meg zsurlóteával.
Az egészséges palánta igényei
A palántázás nagyon sok munkával jár, és természetesen a vetőmagok megvásárlásával járó költségek miatt is fontos, hogy sikeres legyen a palántáink nevelése. Ehhez pedig érdemes nagyon körültekintően eljárni, és mindent megtenni, hogy a palánták kellő módon tudjanak fejlődni.
Éppen ezért fontos tájékozódni, hogy az adott növény magját milyen körülmények között kell nevelni, hiszen minden esetben eltérő lehet a csírázási hőmérséklet is. Ezt az állandó hőmérsékletet kell biztosítani ahhoz, hogy a magok kicsírázzanak.
Általában a palánták 20-24 Celsius-fokos, egyenletes hőmérsékletet igényelnek, így ha ezt nem tudjuk megadni nekik, akkor nem is szabad belevágni a palántázásba, hanem inkább kész palántákat kell majd vásárolni, és azokat kiültetni a kellő időben. De nem csak a hőmérsékletet, a kellő mennyiségű fényt is biztosítanunk kell a palántáink számára. Ezen kívül rendszeresen kell öntözni és tápanyaggal ellátni őket. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, a magok csírázása le fog lassulni, a csíranövények elpusztulhatnak, a palánták pedig gyengék lehetnek, amelyek jóval fogékonyabbak a különféle megbetegedésekre.
Sajnos a vetőmagok is fertőzöttek lehetnek, így akár azokkal is be tudjuk hozni a palántadőlést az otthonunkba, így kiemelten fontos, hogy mindig ellenőrzött, kereskedelemben forgalmazott vetőmagokat használjunk. Ráadásul a legtöbb vetőmagot csávázva árulják, amely során a mag felszínére növényvédő szert juttatnak, így az akkor fejti ki a hatását, amikor a magot a nedves talajba helyezzük. Nem kell félni, hiszen ez a szer csupán a mag körül fejti ki hatását, a mag ettől még nem tartalmaz semmilyen káros, vegyi anyagot, viszont segítségével a palánta jóval kisebb veszélynek van kitéve.
Sikeres palántázást és bőséges termést kívánunk!