Nem sikerült előrelépniük a hazai búzatermelőknek a minőségben, az eddigi tapasztalatok szerint a tavalyinál is több a takarmánybúza. Ráadásul amellett, hogy a sok csapadék hátráltatja a munkát, még tovább ronthat a minőségen is, a szakmabeliek szerint az aratás befejezéséhez legalább egy másfél hetes száraz időszak kellene.
A csapadék azonban nemcsak a munka hátráltatása miatt jön rosszkor, hanem ilyenkor már nem igazán használ a búzának, csak ront rajta – fotó: pixabay.com
A sikértartalom alacsonyabb az elmúlt évinél
"Az aratás eddigi tapasztalatai szerint idén magasabb a takarmánybúza aránya a szokásosnál, de az áprilisi esők segítettek abban, hogy a szemek teltebbek legyenek" – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Hozzátette: ezzel együtt általánosan igaz, hogy a termelők várakozásaihoz képest gyengébb a termés. Ha az eső nem akadályozza a munkát, akkor a jövő hét második felére már a búza döntő hányada a tárolókba kerülhet – írja a novenyvedoszer.hu
"Az első tapasztalatok szerint a búza minősége nem jobb, mint tavaly volt" – fogalmazott a vg.hu-nak Lakatos Zoltán, a gabonakereskedők, -feldolgozók és takarmánygyártók érdekeit képviselő Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elmondta: az eddigi adatok alapján elmondható, hogy a sikértartalom alacsonyabb az elmúlt évinél, a tárolókba beérkezett korai fajták hektolitersúlya viszont jó, és a fehérjetartalmuk is megfelelő. Lakatos Zoltán reményei szerint az újbúzából őrölt lisztekből a B sütőipari kategóriát meg lehet célozni.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta tesztjének leírása szerint a liszt sütőipari értékét így osztályozzák:
- A1, A2 csoport: ezek a lisztek kiváló minőségűek, kisebb-nagyobb arányú bekeveréssel alkalmasak gyengébb minőségű lisztek feljavítására;
- B1, B2 csoport: megfelelő minőségű lisztek, amelyek bekeverés nélkül, önmagukban is felhasználhatók;
- C1, C2 csoport: ide tartoznak a gyenge minőségű lisztek, amelyekből csak jó minőségű liszt megfelelő arányú bekeverése után célszerű sütőipari termékeket készíteni.
A csapadék jelenleg hátráltatja az aratást, egy eső után, a következő napon még nem tudnak aratni, csupán 4-5 milliméter is elég ahhoz, hogy két napra leállítsa a munkát.
A raktárakban van hely
A tárolókapacitással nincs gond, a beindult export következtében szépen kiürültek a raktárak.
A csapadék azonban nemcsak a munka hátráltatása miatt jön rosszkor, hanem ilyenkor már nem igazán használ a búzának, csak ront rajta. A párás levegő és a csapadék miatt ugyanis előfordulhat, hogy a szemekben beindul a csírázás, ami tovább ront a búza minőségén, alacsonyabb lesz az úgynevezett esésszáma, ami a sikér szerkezetére utal. Ekkor összeesik a tészta, a sütésnél a kenyér belseje ragadós lesz, és nem lehet szeletelni.
Vegyes minőség, vegyes árak
Többféle árról is hallani: a tonnánkénti 63 ezer forinttól a 70 ezer forintig, de úgy tűnik, inkább a 63-65 ezer forint a jellemző, amit Lakatos úgy fogalmazott meg, hogy alacsony áron kezdett a búza, ennél nagyobb volt a várakozás. Most az exportárak a mérvadók, és valószínűleg ez így is marad, így nem jön jól a hazai termelőknek, hogy az ukrán búza továbbra is itt van az európai piacon.