A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, mely a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése.

Király Gellért, az egyesület általános alelnöke elmondta, hogy a szakmai konferenciával egybekötött versenyre 47 sajtkészítő nevezett 114 termékkel, és a 35 főből álló zsűri 9 arany-, 22 ezüst- és 9 bronzéremmel díjazta a legjobb sajtokat és készítőiket.

Az év sajtját is kiválasztották, amely egy 18 hónapos, hosszan érlelt kemény sajt, mely magyartarka tejéből készült, ízvilágában gazdag és különleges. A Svájcer Paraszt Sajtot Dunaharasztiban készítette Ficsor Árpád.

"Nagyapám a magyartarkát nevezte svájcer tehénnek. Az ő emlékére neveztük el ezt a sajtot. A mi teheneink egész nap kint legelészhetnek a mezőn, az istállóban pedig szénát kapnak. Szénás tejből készíthető adalékanyag nélkül jó minőségű, hosszú érlelésű sajt. A Svájcer egy meglepetés: intenzív ízélményt ad már 4 hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik. A 8. hónaptól fehérjekristályok jelennek meg a sajttésztában" – írja Ficsor Árpád a Paraszt Sajt weboldalán.

Olvasd el alábbi cikkünket is:

Ezek ma a világ legjobb sajtjai

Forrás: feol.hu

Az indexkép csupán illusztráció: Shutterstock