Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből, amelyben szakértőket kérdeztek meg a közeledő ünneppel kapcsolatban.

sonka

Akár a fogyasztás csökkenése is bekövetkezhet az emelkedő árak miatt – fotó: freepik.com

"Nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon" – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, hozzátéve azt is, hogy hústévig még további drágulásra is kell számítanunk.

A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog

– fogalmazott az elnök.

A szakértő arról is beszélt, hogy nem csak a tavalyi év volt nehéz a sertéstenyésztőknek és magának a húsiparnak: az idei évben is erre számíthatunk.

Kimondottan rossz éve volt a sertéshúságazatnak 2023, amikor majd megjönnek az eredménykimutatások a cégeknek, akkor abból biztosan látni is fogjuk, hogy szinte az összes húsipari vállalkozás gyengébb évet zárt, mint 2022-ben. Valószínűleg sok húsipari cég jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a tavalyi évre vonatkozóan. 2007 óta nem fordult elő, hogy a sertéshús-ipar teljesítménye 15% körüli visszaesést mutasson éves szinten. A jelenlegi 2,15 eurós német jegyzés mellett a magyar húsipar csak akkor tud eredményt termelni, ha a jelenlegi ipari átadási és így a fogyasztói árak egyaránt emelkednek

– mondta még Éder Tamás.

A Pénzcentrum megkérdezte Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét is, aki a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte is emelkedés várható a húsvéti sonkánál.

A klasszikus húsvéti sonka szezonális termék, ilyen kínálatban szinte csak húsvét előtt kapható, így az egy évvel ezelőtti árakhoz tudunk viszonyítani. Ezekhez képest egészen biztosan várható emelkedés, hiszen időközben a feldolgozók számos költségeleme növekedett, így például a munkabérek, vagy a sertés termelői ára. Ez utóbbi ugyan az elmúlt hetekben csökkenést mutatott, de az igazi, hagyományos érlelésű húsvéti sonka még a tavalyi vágású sertésből készült, hosszas eljárás során

– mondta a főszerkesztő, hozzátéve, hogy akár a fogyasztás csökkenése is várható, ha a magyarok nem annyira akarják már kifizetni a sonkáért a megemelkedett árat.

A klasszikus húsvéti sonka szezonális termék – fotó: freepik.com

Mi várható 2024-ben?

Az Agrárszektor főszerkesztőjétől a penzcentrum.hu azt is megkérdezte, hogy milyen éve volt a húsiparnak, a sertéságazatnak 2023-ban, és ebben az évben mire lehet számítani. Braunmüller Lajos szerint a húsipar lélegzethez juthat, amiben nem csak a saját munkájuk lesz döntő fontosságú, hanem külső tényezők is szerepet játszhatnak majd.

Külön kell választani a sertéstartást és a húsfeldolgozást. A termelőknek jól alakult a 2023-as év, amelyben csökkenő takarmányárak, megnyugvó energiapiac – igaz, növekvő bérek – mellett a sokáig viszonylag magas szinten maradó felvásárlási árak jó helyzetet teremtettek. Ez utóbbi, vagyis a drága sertés már nem volt jó hír a feldolgozóknak, amelyek ráadásul nehezen, vagy sehogy sem tudták megnövekedő költségeiket érvényesíteni az átadási árakban, hiszen a drágulás miatt a fogyasztók lényegesen kevesebbet vásároltak

– mondta.

Beszélt az élelmiszeripart sújtó nehézségekről, a csomagolóanyagok után fizetendő költségekről, arról, hogy sok szereplő komoly veszteségeket szenvedett el tavaly. Elmondta, hogy idén a sertésárak csökkennek, azaz a termelők eddigi előnye csökken, de nem szűnik meg, és a továbbra is olcsó takarmány miatt várhatóan számukra 2024 is jól alakulhat. Hozzátette:

A húsipar a sertésár-csökkenéssel lélegzethez jut, de amíg a vásárlóerő nem éled fel és nem vesznek a fogyasztók több terméket (esetleg magasabb áron), addig érdemi előrelépésre nem lehet számítani. Ebben a reálbérek alakulása lesz döntő

– idézte a penzcentrum.hu a főszerkesztő szavait.