Idén szeptember 22-én, Anglia több részén egy hirtelen lezúduló, heves eső teljesen elmosta az ideális körülmények között, néhány nappal korábban, frissen elvetett gabonatáblákat, és a víz a gabonaraktárakba is behatolt.

Andrew Robinsonnak például 1.200 hektárnyi vetése pusztult el Bedfordshire-ben mintegy két óra alatt. A hirtelen lezúduló, óriási mennyiségű (90-100 mm-nyi) csapadékot – amelyhez foghatóra több évtizedes gazdálkodói gyakorlatában nem emlékezett – a bibliai özönvízhez hasonlította.

A vetés megismétléséhez az erősen felázott talaj miatt legalább 10-12 napot kell várni, ami azzal a veszéllyel jár, hogy a gabona fejlődése késedelmet szenved.

A nagy mennyiségű vetőmag és a befektetett munka elvesztése óriási kárt jelent, a legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy a rendkívüli időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése óriási mértékben megnöveli a mezőgazdasági termelés kockázatát, és kiszámíthatatlanná teszi az agrártermelők megélhetését. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az ilyen jelenségekre gyakorlatilag nem lehet felkészülni.

Forrás: wi.co.uk

Indexkép: Shutterstock