A rohanó életmód sajnos sokunkat elér. Ilyenkor pedig idővel a betegségek is felüthetik nálunk a fejüket. Azonban az, hogy mivel táplálkozunk, nagy mértékben tudja befolyásolni az egészségünket. Akár pozitív, akár negatív irányban.

A köles egy olyan köret, amelyet kevesen fogyasztanak rendszeresen, pedig azon túl, hogy igazán finom, még nagyon egészséges is. Ráadásul nem is kerül sokba.

Ismerd meg a kölest

A köles csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, sőt, még a szervezet degeneratív folyamatait is képes megállítani. A köles gluténmentes szuperélelmiszer, amelyet igazán változatosan fogyaszthatunk.

köles

A köles nem csak finom, de olcsó és nagyon egészséges. Fotó: Shutterstock

A köles egy kisszemű, durvább textúrájú egészséges gabonaféle. Hazánkban sokáig nem is gondoltunk rá köretként, hiszen leggyakrabban az indiai, az ázsiai és az afrikai konyhában találkozhattunk vele. Azonban a reformdiétáknak köszönhetően egyre többször találkozhatunk a kölessel.

Hazánkban főként egyszerű, termesztett kölest fogyasztunk. Ezt pedig már nagyon régóta, konkrétan az ősidők óta tesszük, ez a köretfajta ugyanis az egyik legrégebbi, időközben elfeledett szuperélelmiszerünk - tudjuk meg a noklapja.hu cikkéből. A középkorban a szegények egyik fő tápláléka volt a köleskása, amelyet idővel a burgonya és a búza háttérbe szorított.

A nyugati országokban a kölest leginkább madáreleség, takarmány, liszt és alkoholos italok előállításra használták. Szerencsére Ázsia és Afrika területein már korán felismerték fantasztikus gyógyhatásait. Indiában, Kínában és a Közel-Keleten már célzottan gyógyászati alapanyagként használták emésztési, méregtelenítő és általános egészségjavító hatása miatt.

Azzal azonban, hogy nőtt az egészségtudatos táplálkozás jelentősége, és sokan kerestek megoldást az alternatív és gluténmentes diéták számára, a köles ismét világszerte kedvelt szuperélelmiszer lett. A köles ugyanis gazdag rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, valamint gluténmentessége miatt a cöliákiások és gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A kölesfélék ráadásul segítenek korunk népbetegségeinek leküzdésében, mivel csökkentik a vércukor- és koleszterinszintet, erősítik a csontokat, és jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. A köles mindezek mellett még alacsony karbonlábnyommal is rendelkezik, mivel kevéssé vízigényes, és magas hőmérsékleten is könnyen megterem.

A köles nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, esszenciális aminosavakat, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket, valamint B-vitaminokat.

Így használd fel a kölest

A köles nem csupán egy köret. Jóval több annál. Készülhet belőle köleskása vagy puding, növényi tejjel, saláta fűszerekkel és olívaolajjal, de még kölesfelfújtat is készíthetünk belőle, akár sós, akár édes változatban. A köles liszt formájában gluténmentes kenyerek, lepények és péksütemények alapanyaga lehet. De még kölesrizottót is készíthetünk belőle. Az elkészítési módjának tehát csak a képzeletünk szabhat határt.

Ezért fogyaszd rendszeresen a kölest

Azon túl, hogy a köles nagyon sok mindenben van jó hatással az egészségünkre, vannak olyan kiemelkedő tulajdonságai, amelyek miatt különösen fontos, hogy gyakran fogyasszuk.

1. A köles gazdag értékes antioxidánsokban, melyek számos módon támogatják a szervezetünket. A benne található fenolok megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív stressz káros hatásaitól. A kölesben található proantocianidin segít a jó vérkeringés fenntartásában, a gyulladások csökkentésében és az anyagcsere helyes működésében.

köles

Még a cukorbetegséggel szemben is hatásos a köles. Fotó: Shutterstock

2. Segít korunk népbetegségével szemben is a köles. Mivel a köles alacsony glikémiás indexű élelmiszer, lassan emeli meg a vércukorszintet, így hosszabb ideig biztosít energiát, anélkül, hogy hirtelen ingadozásokat okozna a vércukorszintünkben. A benne található antioxidánsok csökkentik a gyulladást a szervezetünkben, a rostok pedig lassítják a glükóz felszívódását a bélben, így együttes hatásukkal enyhíthetik a diabétesz tüneteit és szövődményeit.

3. De a kölesre még a fogyókúrában is számíthatunk. A köles ugyanis pozitívan hat a bélflórára, anyagcserénk támogatásán keresztül pedig az elhízást is képes kontrollálni. Egy tanulmány szerint akik 21 napnál tovább fogyasztottak kölest, 7%-os testtömegindex-csökkenésről számoltak be. A rost és a fehérje ugyanis segít abban, hogy az étkezések során jóllakottnak érezzük magunkat.

4. Sőt, a köles még a rákos sejtekkel is felveheti a harcot. Különösen a vastagbélben, az emlőben és a májban véd minket igazán.

5. A köles még a koleszterinszintet is csökkenti. Fogyasztása csökkenti a rossz koleszterint, miközben növeli a jó koleszterint.

6. A kölesért a gyomrunk is rajong. Könnyen emészthető, a magas rosttartalmának köszönhetően pedig megtisztítja a bélrendszert. Böjtöléskor és tisztítókúrák idején is remek és erős lúgosító hatása van.

7. A köles az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, metionin-, cisztin-, és ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját.

8. A benne lévő B-vitamin segítségével élénkít és feltölt minket energiával, sőt, még a bőrt is széppé és rugalmassá teszi, a körmöket pedig erősíti. Fogyasztása növeli a szerotonin-szintet, amely hozzájárul a boldogságérzetünkhöz.

A kölest tehát érdemes megkóstolni, és minél gyakrabban fogyasztani.