A kimcshi Dél-Korea nemzeti étele, a világ egyik legjobb fermentált savanyúsága, ami nemcsak finom, de rendkívül egészséges is: a benne található tejsavbaktériumok és a zöldségek vitamintartalma miatt igazi szuperélelmiszer. Legfőbb összetevői: kínai kel, retek, újhagyma, fokhagyma, uborka. Fűszerezéséhez elsősorban sót, chilit és gyömbért használnak.
A koreai kultúrának olyannyira része a kimcshikészítés, hogy ennek külön neve van: a kimdzsang 2013 óta az UNESCO szellemi világörökségének része. Kimdzsang idején (október végén vagy novemberben) a családok – de gyakran a szomszédok is – összegyűlnek, hogy közösen állítsák elő hatalmas mennyiségben a kimcshit. Egy-egy család akár 200 fej kínai kelt is feldolgoz ilyenkor, hogy a téli hónapokban kitartson a vitaminban gazdag étel.
Tradicionálisan hatalmas agyagedényekben, ongikban készült a kimcshi, melyek még ma is megtalálhatók a házak teraszán. Régen ezeket beásták a földbe, hogy télen hűtve legyen, de ne fagyjon meg a kimcshi. A talajszint alá süllyesztett ongik még nyáron is tartották a megfelelő hőmérsékletet.
A kimcshinek nincs egyetlen kőbe vésett alapreceptje, a Koreai-félsziget egyes régióiban különféle verziók ismertek, például a helyben elérhető alapanyagoktól függően. A déli régiókban a gochugaru nevű zúzott csilipaprikával ízesítik és színezik, észak felé viszont ezt kevésbé használják. Észak-Koreában a fehér kimcshi a legelterjedtebb variáns. Minden családnak megvan a maga bevált receptje.
Koreában nincs étkezés kimcshi nélkül, de az egész világon hatalmas rajongótábora van, ami jelentős részben annak is köszönhető, hogy ma már tudományosan is bizonyított a kimcshi egészségvédő és betegségmegelőző hatása.
Valószínűleg nincs két egyforma kimcshi a világon – fotó: Shutterstock
Olvasd el a témában alábbi cikkünket is:
Miért a kimcshi a világ legegészségesebb étele?
Forrás: greendex.hu