A csemegekukorica az egyik legnépszerűbb nyári finomság, de sokan nem is sejtik, hogy főzéssel még egészségesebbé tehető. A Cornell Egyetem tudósai szerint a főzés nemcsak ízletesebbé varázsolja ezt az aranysárga csodát, hanem az antioxidáns-tartalmát is jelentősen megnöveli.

Főzés = több antioxidáns? Igen!

Sokan azt gondolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök nyersen a legegészségesebbek. Ez sok esetben igaz is, de a kukorica egy különleges kivétel.

A kutatók a csemegekukoricaszemeket 115 Celsius-fokon 10, 25 és 50 percig főzték, és azt találták, hogy a főzés 22, 44, illetve 53 százalékkal növelte a csemegekukorica antioxidánsait.

Mi az a ferulasav?

Ráadásul a főtt csemegekukorica egy ferulasav nevű fenolos vegyületet szabadít fel, amely segíthet a rák és a szívbetegségek elleni védekezésben. Sőt, minél tovább főzzük, annál több ferulasav keletkezik: a kutatók a csemegekukoricát 115 Celsius-fokon főzték 10, 25 és 50 percig, és ennek során a ferulasav mennyisége 240 százalékkal, 550 százalékkal, illetve 900 százalékkal nőtt!

A ferulasav egyedülálló abban a tekintetben, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben nagyon kis mennyiségben található meg, a kukoricában viszont nagyon nagy mennyiségben. Leginkább a gabonafélékben van jelen. Ha megfőzzük a csemegekukoricát, a ferulasav mennyisége nagyon megnő. Amikor megfőzzük, felszabadul, és amit a C-vitaminban veszítünk, azt a ferulasavban és a teljes antioxidáns aktivitásban megnyerjük.

Miért fontosak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a káros szabad gyököktől, amelyek hozzájárulnak az öregedéshez, a szívbetegségekhez és a rák kialakulásához.

Tippek a jótékony hatás maximalizálásához

• Miután elkészült a kukorica, ne dobd ki a főzővizet! A vízben maradó tápanyagokat más ételekhez is felhasználhatod, például levesekhez.

• Párolva is működik! Ha nem akarod vízben főzni a kukoricát, párolással is fokozhatod az antioxidáns-tartalmát.

Arra a kérdésre tehát, hogy megéri-e főzni a kukoricát, a válasz egyértelműen igen: bár a főzés során némi C-vitamin elveszik, az így felszabaduló ferulasav és az antioxidánsok többszörösen pótolják ezt a veszteséget.

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock