Az üvegházi zöldségtermesztők országonként általában – a helyi lehetőségekhez igazodva – különböző fűtési rendszerekkel dolgoznak, amelyeknek gyökeres megváltoztatása egyik napról a másikra gyakorlatilag nem lehetséges. A lengyel termelők közül sokan – amint a hortidaily.com ismerteti – az üvegházaikat szénnel fűtik, amelynek ára az elmúlt évihez képest a négyszeresére emelkedett az országban.
Jelenleg a lengyel üvegházi termelés hatékonysága elsősorban a szén árától függ, ami megtörheti annak az előző években elért gyors felfuttatását.
Nehéz helyzetbe kerültek a lengyel zöldségtermesztők – Fotó: Pixabay
Súlyosbítja a helyzetet, hogy a lengyel üvegházakban termesztett paradicsomnak mintegy 70 százaléka pirosra érő fajta, és a bogyók bepirulásához többletenergiára van szükség. Ez azt jelenti, hogy a téli és kora tavaszi szezonban a lengyel fogyasztók kénytelenek lesznek az általuk igényelt zöldségek nagy részét külföldről, elsősorban Dél-Európából beszerezni.
Így próbálnak csökkenteni a költségeiken a lengyel gazdák:
A lengyel termesztők rugalmas intézkedésekkel, többek között a szezon halasztott kezdésével a belföldi előállításban is jelentős költségeket tudnak megtakarítani, sőt arra is lehetőségük nyílhat, hogy az általuk megtermelt árunak egy részét exportra értékesítsék.
A holland Axia Seeds vállalat lengyelországi képviselői a kevésbé energiaigényes fajták megválogatásával is igyekeznek enyhíteni a lengyel fűtési problémákat.
Indexkép: Pixabay