Ezekből a gyümölcsökből a 2017. évi lengyel össztermés 470 ezer tonnára becsülhető, ami 14 százalékkal meghaladja az előző évit. Földieperből azonban a tavalyinál 11 százalékkal kevesebb termett, ami június elején a nagykereskedelmi ár közel 35 százalékos emelkedéséhez vezetett – írja a farmer.pl lengyel nyelvű hírportál.
Bár – az Élelmiszer-gazdasági Kutató Intézet adatai szerint – a lengyelek maguk is sokat fogyasztanak ezekből a gyümölcsökből (egy főre számítva évi 5,16 kg-ot), a termésnek több mint fele exportra kerül, főleg fagyasztott termékek és ivólé-koncentrátumok formájában. E két termék esetében (a földieper kivételével) Lengyelország mintegy 40 százalékkal részesedik a teljes európai exportból.Lengyelország nagyhatalom a bogyós gyümölcsök termesztésében – fotó: Shutterstock
A bogyós gyümölcsök nem igazán nagyüzemi növények. Lengyelország ezek termesztésében és értékesítésében a betanított, precíz kézi munkaerő és a több évtizedes szakmai tapasztalat révén jutott el az európai csúcsra, mivel a magántermelőt akkor is megbecsülték, amikor nálunk csak a közös számított. Talán érdemes lenne lengyel vendégmunkásokat hívni a tapasztalatok elsajátítására.