Az emberek különféle növényeket termeszthetnek a Heliponix GroPod-ban – fotó: Chris Adam/Purdue Research Foundation
A koronavírus-járvány és a kijárási korlátozás előrehaladásával azonban a zöldségek otthoni előállítási lehetősége (nemcsak a kertben, hanem akár emeleti lakásban is) teljesen új megvilágításba került. Az ilyen, egy-két évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnő mini-üvegházak megtervezése és legyártása egyébként a számítógépes látás és a gépi tanulás elemeinek felhasználását is szükségessé teszi.
A képen éppen bazsalikomot, kelkáposztát, paradicsomot, koriandert és salátát termesztenek – fotó: Chris Adam/Purdue Research Foundation
A legnagyobb előnyük az, hogy az abszolút friss és biokörülmények között előállított zöldségekért még a boltba sem kell elmenni, azok termesztése kinek-kinek saját igénye és ízlése szerint ütemezhető. Az ilyen létesítményeket gyártó vállalat, az amerikai Heliponix startup az utóbbi hónapokban egyre több megkeresést kap üvegház beépítésekre, de mivel a cég számított az igények ugrásszerű növekedésére, egyelőre zökkenőmentesen ki tudja szolgálni a vevőit.