Az eredeti olasz parmezán (parmigiano reggiano) előállításának nagyon komoly szabályai vannak, mégis ez az a sajttípus, amit a leggyakrabban hamisítanak. Most a gyártók új módszert találtak a hamisítványok ellen: mikrocsipeket ültetnek a sajtokba – írja a 444.hu.
A Parmigiano Reggiano Konzorcium a felelős szervezet, amely felügyeli a parmezán előállítását, és folyamatosan küzd az olcsó, rossz minőségű hamisítványok ellen.
A parmezán készítésének ugyanis szigorú előírásai vannak:
• A gyártás helye: az EU által elismert oltalom kizárólag az Észak-Olaszországban előállított parmezánokra vonatkozik.
• A sajtkorongokat legalább egy évig érlelni kell, majd szakértőkkel teszteltetni.
Ennek ellenére a hamisítványok piaca mára eléri a kétmilliárd dollárt, ami nem sokkal marad el az eredeti sajtok forgalmától! Ez globálisan 2,9 milliárd eurós piacot jelent.
A gyártók ezért úgy döntöttek, hogy 120 000 parmigiano reggiano kerek héjába miniatűr mikrocsipeket ültetnek, amelyek biztonságosak, nem baj, ha lenyelik őket a fogyasztók, de egyébként is a sajt kemény héjában lesznek, amit levágnak róla.
A hamisítványok piaca eléri a kétmilliárd dollárt, ami nem sokkal marad el az eredeti sajtok forgalmától – fotó: Shutterstock
A chipek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy vissza tudják követni a termék eredetét.