Azonban miután a tehetős kínaiak felfedezték a francia borok és sajtok, az olasz konyha, valamint a kaviár és a szarvasgomba kínálta örömöket, rábukkantak a spanyol sonkára, és divatba is jött – írja a Syngenta blog.

Olyannyira, hogy félő: kifogy a készlet. Az árak már szépen emelkednek, pedig a sonka az egyik legfontosabb eleme a spanyol karácsonyi asztalnak. Ma már egy 7,5 kilós darab ára – minőségtől és a márkanévtől függően – 150 és 600 euró között van, vagyis az átlagára 375 euró (117 ezer forint). Mondhatnánk:

akkor termeljenek többet. Csakhogy annak feltételei vannak.

Először is, a disznónak legalább 50 százalékig ibériai feketelábú sertésnek kell lennie. Aztán, mivel a „de bellota” azt jelenti, makkon hízott, ezeknek a sertéseknek az évek több hónapját el kell tölteniük a dehesán, a tölgyekkel beültetett legelőn, amely fűvel és makkal táplálja őket. A vágás előtti hónapokban pedig kizárólag ilyen diétán kell élniük.

kép

Hajszálvékony sonkaszeletek, ropogós kenyér és vörösbor – fotó: Shutterstock

Arról nem is beszélve, hogy a sópác után a disznólábakat 36-48 hónapig kell szárítani a megfelelő hőmérsékleti és páraviszonyok között. Úgyhogy többet termelni nem lehet az egyik napról a másikra.