A legtöbb szakmában az értékesítés akkor jár sikerrel, ha a terméket vagy a szolgáltatást kifizeti a vásárló. A mezőgazdasági gépek piaca Ágoston Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítője szerint teljesen más logikát követ, hiszen itt egy olyan ígéretet adnak el a termelőknek, amit, ha törik, ha szakad, valóra kell váltani, akár 10 éves léptékben is. A mai árakon egy új kombájn vagy erőgép komoly befektetés ugyanis, azonban a gépértékesítő vallja, a New Holland műszaki megoldásai az AGROTEC Magyarország Kft. évtizedes szaktudást képviselő csapatával ez a forrongó piacon is jövedelmet termel. Igaz ez a klasszikus mechanikus felszereltséget kereső kis gazdaságokra éppúgy, mint ahol már precíziós gazdálkodási vagy min-till rendszereket fejlesztenek.

A Somogy vármegye gazdálkodóit a Marcali Területi Központ csapatával segítő szakembert a helyi piac gépértékesítői gyakorlatáról kérdeztük, illetve arról, milyen logikával érdemes a rendkívül változékony piacon ma gépparkot fejleszteni.

Ágoston Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítője

Ágoston Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítője – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Honnét érkeztél a mezőgazdasági gépértékesítésbe, és miért pont az AGROTEC Magyarország Kft. csapatát választottad a piacon?

– Igazság szerint én a New Holland márkakereskedői csapat tagjaként érkeztem az AGROTEC Magyarország Kft.-be, ugyanis már az előző márkakereskedőnél is "a kékkel" foglalkoztam. Amikor 2013-ban kiderült, hogy új cég segíti majd a termelőket ezekkel a mezőgazdasági gépekkel, akkor a törzsgárdával én is váltottam, és itt folytattam tovább a megkezdett munkát.

Sok oka volt, hogy kitartottam a New Holland márka mellett itt, Somogy vármegyében, az egyik az, hogy olyan tudást és technológiai színvonalat képvisel a fejlesztéseivel, amiért cserében az ár még ebben a fenekestől felfordult világban is vállalható. A másik az AGROTEC Magyarország Kft. márkakereskedői csapata, hiszen egy ilyen gyorsan változó iparágban az ember csak akkor adja szívesen egy márkához a nevét, ha van mögötte képzett, felkészült szakembergárda. Ma már ugyanis komplett mezőgazdasági rendszerekről beszélhetünk, ezeknél biztosan lesznek fejlesztések, amikkel lépést kell tartani, vagy problémák, amiket meg kell oldani. Szerencsére a New Holland az AGROTEC Magyarországgal olyan csapat, amihez a nevét tudja adni a gépértékesítő. Ez a megbízhatóság legalább annyit számít, mint a gépek stabilitása.

gépátadás

A New Holland mezőgazdasági gépek vásárlása számunkra itt az AGROTEC Magyarország Kft.-nél egy bizalmi kapcsolat kezdete – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Miben más a mezőgazdasági gépértékesítő feladata egy megszokott sales munkakörnél?

– A mezőgazdasági gépértékesítő attól speciális sales munkakör, hogy itt a gépek ára, ezzel a felelősség is nagyságrendekkel nagyobb. Egy új csúcskategóriás kombájn egy új ház árával vetekszik, ezért itt az aláírás az adásvételi szerződés alján csak a történet eleje. A New Holland mezőgazdasági gépek vásárlása számunkra itt az AGROTEC Magyarország Kft.-nél egy bizalmi kapcsolat kezdete, egy ígéreté, hogy akár 10 éves távlatban is nyereséges marad a géppel a partner beruházása. Ehhez ismerni kell a helyi adottságokat, a gazdák céljait és technológiáját, illetve vállalni kell akár, hogy kimaradjon egy üzletkötés, ha olyan géptípushoz ragaszkodik a gazda, ami a szaktudásunk szerint nem ideális számára.

A sikerhez a szervizcsapatra és az alkatrészellátásra egyformán hosszú távon szükség van. Ennek a felelőssége mindig ott van a gépértékesítő vállán, ha jól csinálja munkáját. A Bábolnai Gazdanapok kapcsán mindenki megismerhette, hogy az AGROTEC Magyarország az AGROFERT csoporthoz, a kontinens agráripara szempontjából meghatározó, tőkeerős vállalategyütteséhez tartozik. Sokat könnyít a dolgomon, hogy tudom, a több mint 200 vállalatot tömörítő cégcsoport stabilitása ott van biztonsági hálóként minden velünk dolgozó gazda számára.

Talajkímélő talajművelési módok, precíziós gazdálkodás, alternatív kultúrák – ma sokan sokféleképpen keresik a megoldást a megváltozott piacon a jövedelmezőség fenntartásához az árunövény-termesztésben. A New Holland és az AGROTEC Magyarország Kft. milyen megoldásokat kínál számukra?

– A mezőgazdasági nagyüzemeknél a betakarítás terén egyértelműen szintlépés, ha az új CR 11-es rotoros kombájnra bízzák a feladatot, hiszen itt megduplázott TwinClean tisztítómű tud lépést tartani a 775 LE-s teljesítményre képes 20 000 literes magtartályos betakarítógéppel. Illetve a gyár az itthon sok helyen használt CR 10-es rotoros kombájnok sorát is kibővítette egy új, 16 000 literes géppel. A talajkopírozásra képes MacDon vágóasztalokat a legtöbben hatalmas, 9 méter feletti kivitelben ismerik, de a tapasztalat az, hogy kisebb kivitelben jelentősen növeli a kisebb gazdaságok teljesítményét is.

Saját partnereim közül volt, aki új növényként belevágott a szójatermesztésbe, amihez a centiméteres pontosságra képes MacDon adapterre váltott. Azt látta, hogy a 7,6 méteres MacDon asztal egy CR 7.90-es rotoros New Holland kombájn teljesítményét 20-30%-kal növelte meg az aratás alatt.

A munkagépkínálatunkban továbbá vannak a talajnedvesség megőrzéséhez ideális olyan mulcsvetőgépek is, mint a Pöttinger Terrasem-széria. Ezek 4700 literes magtartállyal, kiemelkedő, 120 kg-os csoroszlyanyomással és kabinból hidraulikusan állítható vetőegyeséggel kényelemből és pontosságból is maximumot nyújtanak a termelőknek. A térségben számos partner állt át direktvetésre, kezdett el takarónövényeket alkalmazni, ezekhez az új utakhoz is minden munkagépet biztosítani tudunk a talajművelő eszközöktől kezdve a vetőgépekig bezárólag.

New Holland

A New Holland márka magas tudást és technológiai színvonalat képvisel a fejlesztéseivel – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Apropó, pályázatok – hogyan segítitek a partnereket az igénylések során az AGROTEC Magyarország Kft.-vel?

– A mostani körülmények között érthető, ha mindenki jobban átgondolja a fejlesztéseket, de a partnereket mindig emlékeztetjük, hogy a gépparkot muszáj frissíteni, ezt pedig folyamatosan, kis lépésekben könnyebb, mint utólag egyszerre. Az év folytatásában várható egy újabb precíziós és kertészeti pályázat is. Még korai ugyan a részletekről nyilatkozni, de ilyenkor igyekszünk minden aspektusból tehermentesíteni a partnereket. Kertészeti téren nemrég mutatkoztak be a népszerű T4-es traktoraink új LP (low profile) modelljei, ezek a síkpadlós kivitelekkel meredek domboldalakon is stabilan haladhat a munka az ültetvényekben 5 modellel, 75-120 LE között.

A Braud szőlőkombájnokról szerintem ma már az ország minden felén tudják, hogy szinte a kézi szüret finomságával végzik a dolgukat, de a TH teleszkópos rakodógépeink is olyan kényelmi és teljesítménynövelésen estek át, amellyel a tudásuk egyezik a megszokásos alapon választott márkákéval, az áruk viszont jóval kedvezőbb. Örömmel segítünk minden partnernek megtalálni az ideális felszereltséget a gépekből, amikor már látjuk a kiírások részleteit.

Megbízható mezőgazdasági gépmárkákat keres, amire hosszú távon alapozhat? Válassza a AGROTEC Magyarország kínálatát!

Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését:

www.agrotec.hu/kapcsolat

www.agrotec.hu/gepertekesito-kereso