Ahhoz, hogy valaki növényi alapú táplálkozással is egészséges maradhasson, elképesztően változatosan, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrendet kell folytatnia. Szerencsére erre lehetőség is van, hiszen a főzés jelentősen leegyszerűsödik, a vegán fogásokat ugyanis gyorsan és táplálóan is el lehet készíteni. Ehhez viszont megfelelő alapanyagokra, sokszor nehezen beszerezhető dolgokra van szükség. Szerencsére bőven akad a boltok polcain olyan élelmiszer, amivel bármikor könnyedén készíthetünk isten fogásokat.
Növényi alapú táplálkozás
Aki elgondolkodott már azon, hogy növényi alapon étkezzen, esetleg csak nem akar annyi állati eredetű ételt vásárolni és fogyasztani, annak kezdetben nehézséget okozhat kitalálni, hogy mit készítsen. Az ízesítés, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele azonban teljes értékű növényi táplálkozással is megoldható - írta meg a Greendex.
Az alábbi alapanyagokat bármelyik üzletben megvásárolhatjuk, ráadásul bárki fogyaszthatja őket, hiszen húsevők is gyakran vásárolnak kesudiót vagy éppen babféléket.
Kesudió
A kesudió egy igen fontos eleme a növényi táplálkozásnak. Igaz ez persze minden csonthéjasra, hiszen ezeknek magas a zsír- és a fehérjetartalmuk, remekül beilleszthetőek a hétköznapi életbe. Gondoljunk csak a diós süteményekre, a mogyoróvajra, vagy éppen a reggeli zabkására szórt mandulaforgácsra. Zöldségekkel kombinálva pedig akár még teljes értékű ételeket is készíthetünk belőlük.
A kesudióból azonban könnyebben készíthetőek szószok, vegán sajtmártás, esetleg kesutej. A zsírtartalma miatt az állaga krémes, emellett ízletes, így akár még tésztaszószként is megállja a helyét.
Gabonák
Amikor gabonákról van szó, akkor a húsevők gyakran leragadnak a rizsnél. Pedig nemcsak a növényi étrendet folytatóknak érdemes kipróbálniuk a hajdinát, a kölest, vagy éppen a quinoat. Utóbbit sokáig szent növénynek tisztelték, így talán nem meglepő, ha a vegánok tányérján gyakrabban kap helyet.
Tartalmazza mind a 9 esszencionális aminosavat, így mindenkinek érdemes lenne fogyasztania. Jó hír továbbá, hogy a quinoa gluténmentes, így érzékenységben szenvedők számára is ideális választás lehet.
Ezeknek a gabonáknak magas a fehérjetartalmuk, de a beltartalmi értékük is jóval kedvezőbb, mint bármely más köreté. A hajdina pedig diós íze miatt nagy kedvenc, gyakran használják egytálételeken, illetve saláták mellé.
Lenmag
A lenmag, illetve a lenmagpehely két olyan alapvető élelmiszer, amit mindenkinek érdemes lenne tartania otthon. A magas omega-3-tartalma mellett számos előnyös tulajdonsága van. Gyakran használják tojás helyettesítésére, főleg desszertekben, növényi, zöldségből készült fasírtokban.
A beltartalmi értéke miatt mindenkinek ajánlott lenne napi szinten fogyasztania, akár sütikbe, akár zabkására téve, esetleg salátákra szórva. Fontos, hogy ezekben az esetekben jobb választás őrölve vagy pehely formában enni, hiszen így könnyebben felszívódik.
Személyes kedvencünk a pirított formában kapható hajdina - fotó: pexels.com
Tofu
A tofu kiváló választás a fehérje pótlására és bár nem illik húshelyettesítőnek hívni, gyakran így emlegetik. Az ázsiai országokban igen gyakran használják a szójából készült, teljes értékű ételnek számító tofut, ami remekül illik a növényi étrendbe.
Önmagában semleges ízű, így tulajdonképpen bármibe kerülhet. Jó választás a füstölt vagy ízesített változat, de nyugodtan fűszerezhetjük akár otthon is. Salátákba, rántva, szimplán lesütve is remek választás ebéd vagy vacsora gyanánt. Érdemes hozzá valamilyen növényi olajat használni, hogy könnyebben beszívja a fűszereket és felvegye azok ízét.