A funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése az egyik meghatározó célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet pénteken kötött a Debreceni Egyetem a NAGISZ Zrt-vel. A szerződést Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke írta alá.
A megállapodás számos területre kiterjed
A fenntartható és körforgásos gazdálkodás, a funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése, a nyomon követhető élelmiszer-előállítás, a mezőgazdaságban alkalmazható karbonsemleges energiák felhasználása, valamint az innovatív, rendszerszintű, zéró-kibocsátású megoldások és precíziós szántóföldi és kertészeti technológiák alkalmazása – a korszerű agrárium számos területére kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, melyet pénteken írtak alá a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora – fotó: unideb.hu
Az egyetem szakembereket képez, termékeket fejleszt, technológiákat dolgoz ki
– A Debreceni Egyetem kutatás-fejlesztési tevékenysége révén számos termékjelölt és technológiai alap jött létre már az elmúlt években, azonban a nagyszériás gyártására, illetve a piaci bevezetésre intézményünknek nincs lehetősége. Az ilyen egyetemi termékek megvalósítása érdekében fogunk össze az olyan gazdasági partnerekkel, mint a NAGISZ, akik tudják ezt. Az egyetem azt vállalja ebben a megállapodásban, hogy megfelelő szakembereket képez, termékeket fejleszt, valamint technológiákat dolgoz ki a vállalat számára, amelyek tovább segítik a cégcsoport versenyképességét, sikeres működést – hangsúlyozta a megállapodás aláírásakor Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.
Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora – fotó: unideb.hu
Az együttműködés egyik kulcsfontosságú területe az élelmiszeripar lesz
Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke bemutatta a száz százalékban magyar tulajdonban lévő, 17 cégből álló vállalat struktúráját, termelési portfólióját, valamint a legkorszerűbb élelmiszer-előállító kapacitásait.
A cégvezető kiemelte, hogy az együttműködés egyik kulcsfontosságú területe az élelmiszeripar lesz, ennek keretében gyógyszerminőségű, az egészséges táplálkozást elősegítő funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek kifejlesztése a cél.
A korszerű agrárium számos területére kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, melyet pénteken írtak alá a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán – fotó: unideb.hu
A NAGISZ biztosít gyakorlati helyeket
– A NAGISZ egy olyan infrastrukturális, képzési hátteret biztosít a hazai agrárfelsőoktatás számra, amelyben a hallgatók megtalálják az oktatás kiegészítése képpen azt a gyakorlati képzést, amellyel a legmagasabb szinten tudják a jövőben végezni munkájukat – tájékoztatott a vállalatcsoport elnöke.
Az együttműködés keretében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság a NAGISZ Zrt-vel duális képzés kidolgozásáról állapodott meg.
Az egyetem és az agrárnagyvállalat szakemberei a szakma nemzetközi versenyképesség támogatása érdekében közös kutatási célok meghatározását, oktatási anyagok kidolgozását, szakmai rendezvények szervezését, pályázati projektek megvalósítását tervezik.
A nagyvállalat által biztosított gyakorlati helyeken a DE hallgatói az elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati tudást is elsajátíthatnak, legyen szó BSc-, MSc-, vagy PhD-szintű képzésről.
Fotó: unideb.hu