Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 44 százalékkal, az USA-ban 24 százalékkal, Új-Zélandon 3 százalékkal emelkedett 2022 novemberében az egy évvel korábbihoz képest.
2023 harmadik hetében a világpiacon:
- a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) 12 százalékkal,
- a teljes tejporé 22 százalékkal,
- az ömlesztett vajé 26 százalékkal,
- a sovány tejporé 28 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához mérten.
A nyerstej ára világszerte emelkedett – fotó: pixabay.com
Magyarország
2022 decemberében az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 222,42 forint/ kilogramm, a nyerstej kiviteli ára 211,95 forint/ kilogramm volt.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett:
- a trappista sajt (+91 százalék),
- a tehéntúró (+82 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (+81 százalék),
- az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+80 százalék),
- a tejföl (+79 százalék),
- a natúr joghurt (+77 százalék),
- a kefir (+76 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (+74 százalék),
- az adagolt vaj (+73 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+67 százalék),
- az ömlesztett sajt (+64 százalék),
- a gyümölcsös joghurt (+61 százalék),
- a vajkrém (+50 százalék) értékesítési ára.
A sokak által kedvelt sajtok ára majdnem megduplázódott – fotó: pixabay.com
A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+87 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+81 százalék), míg csökkent a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (–2 százalék) fogyasztói ára.