A Budapest belvárosában található Lónyay utca egyik pincéjében termesztenek zöldségeket a Bedrock.farm alapítói. A speciális lámpákkal, légkondicionálókkal és szivattyúkkal felszerelt pincében egész évben termeszthetők a növények, és a környezeti hatások állandóságának köszönhetően a termékek minősége változatlan, ezért több fővárosi séfnek is a beszállítói lettek – írja a Világgazdaság.
A hidropónián és aeropónián alapuló gazdálkodás többszintes polcrendszeren zajlik, egy négyzetméternyi területen négy négyzetméternyi termőfelületet hoztak létre. A termőház 135 négyzetméter alapterületű, és leveles zöldségeket, fűszernövényeket, ehető virágokat, mikrozöldeket, gyógynövényeket és gombákat termesztenek – összesen 47-féle növényt.A startup alapítói eddig éttermeket szolgáltak ki, azonban a koronavírus miatti étterembezárás következtében most átmenetileg új piacokat keresnek. Több bolthálózattal is tárgyalnak a beszállítói lehetőségekről, és webshopot is indítanak, amelyen keresztül januártól már elérhetők lesznek a termékeik.
fotó: Kallus György
Korábban is már sokan jelezték, hogy lakossági ügyfélként igényt tartanának ezekre a terményekre, de ezt a fókuszváltást eddig azért nem lépték meg, mert teljesen más kompetenciák szükségesek az éttermek és az átlagos fogyasztók Bedrock.farm-színvonalú kiszolgálásához. A járványhelyzet azonban most rákényszerítette a céget, hogy elindítsa a webáruházát, és bővítse viszonteladói kapcsolatait. Ehhez még folynak a jogi, logisztikai, csomagolástechnikai és kommunikációs háttérmunkák, egyedül az élelmiszer-biztonság terén nincs szükség változtatásra. Ugyanis
szabadtéri termesztés esetében tíz-húszmillió közötti baktériumszám elfogadott egy gramm zöldségben, ez a Bedrock.farm-termékeiben nem éri el a tízezret sem.
Az alacsony baktériumszám a kiváló minőség mellett az eltarthatóság miatt is fontos.
Egyik missziójuknak tartják azt, hogy több százmillió forint vagy családi gazdaság nélkül is foglalkozhasson növénytermesztéssel az, aki szeretne.
A teljes cikk elolvasható ITT.