Csak kevesen akartak legálisan pálinkát főzni – fotó: Shutterstock
A pálinkafőzés adóköteles volt, a vámhivatal szakemberei szigorúan ellenőrizték a teljes folyamatot. A házi lepárlás legalizálása óta 2160 euró jövedéki adót szedtek be, miközben az adóigazgatási költségek ennek többszörösébe kerültek. Nem mutatkozott különösebb érdeklődés a magán lepárlás iránt, a vámhivataloknál eddig csak 26 pálinkafőzőt regisztráltak. Ez nem azt jelenti, hogy csupán ennyien főznének otthon pálinkát, csak ennyien teszik legálisan.
Sólymos László, a pálinkafőzés legalizálását másfél évvel ezelőtt kezdeményező Híd párt elnöke szerint a betiltás hátterében a nagy szeszipari vállalatok állhatnak, akik a piacaikat féltik. Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szlovák kormány ahelyett, hogy megoldást keresett volna, egyszerűen csak betiltotta az otthoni pálinkafőzést. Úgy véli, kézenfekvő megoldás lehetett volna, ha például eltörlik a házi főzet utáni jövedéki adót.