Az állati belsőségek olyan vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak, amelyeket csak mesterségesen juttathatunk a szervezetünkbe, ha nem fogyasztunk belőlük. Ilyen a kollagén is, amivel a csontritkulást és egyes szembetegségeket is megelőzhetnénk.
Miért együnk velőt?
A velőfogyasztásnak a magyar konyhában kétféle hagyománya ismert. A csontvelő, mely elsősorban a marha lábszárcsontjának tartalmát jelenti, levesbe főzve puhul meg. Igazi reformkori étel, mely a századforduló pesti gasztrokultúrájában a gourmet fogyasztók egyik kedvence volt; valódi kiváltságot jelentett, ha a főúr maga ajánlotta fel a vendégnek előételként. A forró csontot ilyenkor szelvényekre vágva vagy egyben, külön tálcán szervírozták, és mindenki maga fűszerezhette ízlése szerint.
Az agyvelő még megosztóbb ételnek számít, melynek hallatán sokan elborzadnak, hogy hogyan lehet megenni, pedig rendkívül változatosan használhatjuk fel, ehetjük sütve, pirítósra kenve, lehet belőle pörköltalapanyag, gyakran fogyasztják rántva is, illetve különböző húsok, például borda töltelékeként. Energiatartalma jelentős, és ha vese is kerül mellé, akkor nemcsak a megfelelő mennyiségű kollagénhez juthatunk hozzá, de a vese kiemelkedően magas foszfortartalma segíti a szervezetbe való beépülését is, míg niacintartalma hozzájárul az egészséges szívműködéshez, segíti anyagcserénket, és a bőrünkre is jó hatással lesz.
A vesevelő, a velős pirítós igazi kollagénbomba, azonban mára egyre inkább elfeledett magyar gasztronómiai jellegzetesség.
A kollagén egészségügyi előnyei
A kollagén igazi csodaszer, melynek fogyasztását szinte mindenkinek ajánlják, aki mozgásszervi betegséggel küzd. Véd a csontritkulás és a porcproblémák ellen, segít vázrendszerünket gördülékenyen megtartani időskorunkra, és a látásunkra is jótékony hatással van. Megfelelő mennyiségű kollagén híján ugyanis idővel romlik látószervünk alkalmazkodási képessége.
Egyre több embert érint az időskori makuladegeneráció is, a sárgafolt megjelenése a szaruhártyán, mely vaksághoz vezethet. Nemzetközi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a megfelelő mennyiségű kollagénfogyasztás nagyon sokat segíthet ennek megelőzésében, ugyanis megőrzi, illetve részben korrigálja is a szaruhártya öregedéssel elveszíthető rugalmasságát. A velőben is nagy mennyiségben megtalálható anyag erősíti a szem hátsó részén lévő apró vérerek falát, így közvetetten segít stabilizálni a makuladegenerációt, illetve a szem természetes öregedési folyamatait is lassíthatja.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock