Te mivel indítod a napot? Ha szereted a tojást, akkor több lehetőség közül is választhatsz. Indulhat a napod rántottával, lágy tojással, esetleg bundás kenyérrel, na és persze főtt tojással is. De vajon hogy lehet igazán finom főtt tojást készíteni?

Készítsd így a főtt tojást!

Húsvétkor sokan a sonka vízében főzik meg a tojást. De nem kell húsvétig várni, hogy igazán finom főtt tojást együnk! A titok ugyanis valóban a vízben van. A Daily Meal minapi cikkében a szerző esküszik rá, hogy ha a főzővizet zöldség vagy hús alaplére cseréljük, csodás íze lesz a főtt tojásnak- tudjuk meg a vince.hu cikkéből.

Ennek az az oka, hogy a tojás át fogja venni annak az ízét, amiben főtt. Ráadásul a hagyományos csontlében sok a kollagén és az ásványi anyag, amelyek mind hozzáadnak az ízéhez. Teljesen más ízt kölcsönöz a tojásnak ha zöldség alaplében főzzük meg, vagy ha húsleves alaplében, attól függően persze, hogy csirke- vagy marhahús adja az alapját.

Mivel a legtöbben kora reggel nem készítünk levest, érdemes az alapleveket kis zacskókban lefagyasztani, így amikor szükség van rá, csak előkapjuk és már indulhat is a tojásfőzés.

De miért is szeretjük annyira a tojást?

A tojás nem csak finom, de sok energiával is ellát bennünket. Ráadásul nagyon sok finomság nem készülhetne el nélküle. Gondoljunk csak a sütemények többségére, vagy a rántott húsra!

A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E- és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

tojás főtt tojás

A tojás finom és egészséges, de oda kell figyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Fotó: Shutterstock

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át.

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta, a tojás „sárgája". Ezt veszi körül a fehérje, amely tápanyag raktárként működik.

Nem mindegy, mosod vagy nem mosod a tojást

A kérdés már régen nem csak az, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. Az is örök kérdés, hogy mossuk, vagy ne mossuk meg a tojást. Erre azonban már van jó válasz. A tojást nem mindegy, hogy mikor és hogyan mossuk. A vegyszerekkel ugyanis eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.

Ennyi tojás tesz jót az egészségednek

A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.

A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között nincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterin-, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet.

A tojás kis titkai

Majdnem minden nap fogyasztjuk, mégis, nagyon sok dolgot nem tudunk még a tojásról. Például azt, hogy egy tyúk évente átlagosan 200 és 325 darab közötti tojást tojik. Ez függ a fajtájától, korától és a tartás körülményeitől is. Természetesen a tyúk kakas nélkül is képes rá, hogy tojást tojjon, azonban ebből egészen biztosan nem lesz kiscsibe. A tyúk márpedig sokat tesz azért, hogy sok kiscsibéje legyen. Amikor elül a tojásokon, akkor naponta akár 50 alkalommal is megforgatja azokat, hogy egyenletesen kapjanak hőt, és biztosan ki tudjanak kelni a csibék.

A legkisebb tojás a kolibrié, míg a legnagyobb a struccé. Az eddigi legnagyobb tyúktojás 454 grammot nyomott, melyet 1956-ban tojt egy tyúk New Jersey-ben. A legnagyobb átmérőjű tyúktojást egy Harriet nevezetű tyúk tojta 2010-ben, melynek mérete 23 cm volt. Szegény Harriet, valószínűleg nem volt utána túlságosan őszinte a mosolya.

Magyarországon évente körülbelül 2,3 milliárd tojás fogy, ami azt jelenti, hogy fejenként minden évben 240 tojást fogyasztunk el. Ha pedig ennyire közkedvelt, akkor természetesen jutott a tojásnak világnap is. A tojás világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség hozta létre. Célja a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása és a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A tojás világnapját minden évben október második péntekén ünneplik meg.

tojás főtt tojás

A tojást könnyebb megtisztítani, ha egy kis ecetet öntünk hozzá főzéskor. Fotó: Shutterstock

A tojás héján mintegy 17 000 pórus található. Ezeken keresztül a tojás vizet veszít a tárolás során, viszont szintén a pórusain keresztül képes a hűtőben lévő erős illatokat magába szívni, így célszerű dobozban tárolni. A tojás szobahőmérsékleten nagyon gyorsan öregszik, hűtőben azonban a vásárlást követően akár egy hónapig is eltartható.

A tojásból sokszor habot is verünk, ami sokkal szebb lesz, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ha pedig azt látjuk, hogy egy doboz tojásban különböző színű tojások vannak, annak az az oka, hogy a héj színe függ az azt tojó tyúk fajtájától, de ez egyáltalán nem hat ki annak minőségére. A tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, kevésbé lesz sárga, mintha kukoricát kapna.

Ha pedig főzzük, felesleges sót tenni a főzővízbe, az nem fogja megkönnyíteni a pucolást. Minél frissebb a tojás, annál jobban odatapad a héjához, így annál nehezebb pucolni. Ha viszont nem akarjuk hogy főzés közben megrepedjen, állítólag egy kis ecetet kell önteni a főzővízbe.

De ha már a pucolásról van szó, ne dobjuk ki a tojás héját sem. A tojás héja ugyanis kalcium-karbonátból áll, amely kiváló ásványi anyagot biztosít a növényeknek. A széttört tojáshéjat szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba, így azt a növényeink kiválóan fogják tudni hasznosítani.

Sokan esküsznek rá, hogy a talajra szórt, zúzott tojáshéj képes távoltartani mind a házas-, mind a meztelencsigákat. De mivel a tojás héja egy idő után lebomlik, kiváló palántanevelő pohárnak is. Ehhez fontos, hogy sterilizáljuk, mielőtt beleültetjük a magot. Nem kell mást tenni, mint vagy vízben felforralni, vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tenni a héjakat. Mindenképp szúrjunk lyukat a héj aljába, hogy a felesleges víz el tudjon távozni.

Mindenkinek finom, tojásból készült ételeket kívánunk!