Ebben azt javasolja, hogy az emberek cseréljék le az otthon használt sót kevesebb nátriumot tartalmazó helyettesítő sóra.
A túlzott nátriumbevitel kockázatai
Azt már régóta tudjuk, hogy a sóban lévő nátrium, ha túlzásba visszük a fogyasztását, károsíthatja az egészségünket. A túlzott nátrium növeli a magas vérnyomás kockázatát, ami pedig növeli többek között a szívbetegségek, a sztrók és a vesebetegségek kockázatát.
A WHO becslése szerint világszerte évente 1,9 millió haláleset a túl sok só fogyasztásának tulajdonítható.
A szervezet azt javasolja, hogy naponta legfeljebb 2 g nátriumot fogyasszunk, azonban az emberek többsége átlagosan ennek több mint kétszeresét, 4,3 g-ot fogyaszt naponta.
2013-ban a WHO tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2025-ig 30%-kal csökkentik a lakosság nátriumbevitelét, azonban már látszik, hogy ezt a célt a legtöbb ország nem fogja elérni. A WHO azóta ugyanezt a célt 2030-ra is kitűzte.
A megoldás: káliummal dúsított só
A fő nátriumszegényebb sóhelyettesítőt káliummal dúsított sónak nevezik. Ez olyan só, amelyben a nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítették.
A kálium alapvető ásványi anyag, amely a szervezet valamennyi funkciójában kulcsszerepet játszik. Miközben az emberek a kelleténél több nátriumot fogyasztanak, sokan nem jutnak elegendő káliumhoz. A WHO napi 3,5 g káliumbevitelt javasol, de a legtöbb országban ennél jóval kevesebbet fogyasztanak az emberek.
A káliummal dúsított só jótékony hatással van az egészségünkre, mivel csökkenti a nátriumfogyasztást, és növeli a kálium mennyiségét az étrendünkben. Mindkettő segít csökkenteni a vérnyomást. Ha az eddig fogyasztott sót káliummal dúsítottra cseréljük, azzal csökkenthetjük a szívbetegségek, a sztrók és a korai halálozás kockázatát.
A káliummal dúsított só jótékony hatással van az egészségünkre – fotó: Pixabay
A sófogyasztás csökkentése helyett a fenti megoldás legfontosabb előnye az, hogy a káliummal dúsított só a hagyományos só egy az egyben történő helyettesítésére használható. Ugyanúgy néz ki, és a legtöbb ember nem vesz észre jelentős különbséget az ízében.
A káliummal dúsított só hátrányai
• Az előrehaladott vesebetegségben szenvedők nem jól kezelik a káliumot, ezért ezek a termékek számukra nem alkalmasak.
• A kálium-klorid előállítása drágább, mint a nátrium-kloridé, ezért a káliummal dúsított só magasabb áron vásárolható meg. Ára jelenleg a hagyományos sóénak akár 15-szöröse is lehet.
• A termék szélesebb körű elérhetőségéhez olyan kibővített ellátási láncra lesz szükség, amely sokkal több élelmiszer-minőségű kálium-kloridot állít elő.
Forrás: in.hu
Indexkép: Shutterstock