Rókusfalvy Pál szerint az alkoholmentes bor fogyasztása és előállítása nagyon komoly fogyasztó trend mostanság, ráadásul a klímaváltozás is erre az útra kényszerítheti a termelőket. Ugyanis megnőtt az alacsony, hat százalékos alkoholtartalmú italok iránt az igény, ahogy az alkoholmentesítettek iránt is, a kivont alkoholból pedig párlatokat (például gint) lehet készíteni.


"Azt is fontos látni, hogy ezzel a termékkel piacszélesítést érhetünk el, új fogyasztókat vonhatunk be, nem feltétlenül a meglévőket célozzuk vele. A klímaváltázáshoz pedig úgy kapcsolódik a dolog, hogy a növekvő, meleg napsütéses órák száma miatt csökken a szőlőtőkék hozama, de nő a szőlőben a cukortartalom, ami magasabb alkoholfokot jelent az előállított borban. Az alkoholmentesítési eljárás során be lehet állítani az ital alkoholfokát anélkül, hogy a termék élvezeti értéke csökkenne, a kivont alkohol pedig, ahogy mondtam, új termék előállítására alkalmas. Ez egy olyan gazdálkodási szemlélet, amely lehetővé teszi a gazdaságok számára a túlélést és megfelelő utat talál a szőlőtermésnek, nincs szükség a művelés elhanyagolására vagy a tőkék kivágására" – fogalmazott Rókusfalvy Pál a Magyar Nemzetnek adott interjúban.


Beszélt arról is: a külhoni piacokon jelenleg a tokaji bor a húzótermék, ez a névjegykártya, amellyel Magyarország és a magyar bor bemutatkozik, ezzel tudjuk népszerűsíteni a villányi, vagy a Balaton-felvidéki termékeket is. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy van itthon megfelelő kapacitás és lehetőség a további (termék)fejlesztésre is. Borexportunk 70 százaléka folyóborként hagyja el az országot, amiből később más országok termelői értékesebb terméket, például pezsgőt állítanak elő és adják el magas haszonnal. A kormánybiztos szerint ezt a magyar termelőknek kellene csinálniuk, "pláne a fröccs hazájában".

– Reményeink szerint a pezsgő mindenképpen nagyobb szerepet kap jövőre és kiemeltebb lesz a nemzetközi szerepünk. Idén a rendelkezésre álló keretünk fele-fele arányban ment hazai és nemzetközi kommunikációra, jövőre az exportpiacokra több forrást juttatunk. Azt gondolom, hogy a nemzetközi megítélésünk és versenyképességünk javulása lehet a borágazati fellendülés egyik fő kulcsa – fogalmazott.

Forrás: Magyar Nemzet

Indexkép: Pixabay