Amikor emésztőrendszerünkben a gázok felhalmozódnak és belülről feszítenek, puffadást keltve, fájdalmat, görcsöket okozva, bizonyos fűszerek a segítségünkre lehetnek a tünetek kezelésében, sőt a megelőzésben is.

Fahéj

A fahéj az egyik legszélesebb körben használt fűszer a világon, amely viszonylag olcsó, és könnyen beszerezhető. Kiválóan kezeli a puffadást, a hányingert, a köhögést, a megfázást, az étvágytalanságot is.

Kömény

A köménytea segít megszabadulni a felesleges gázoktól, de további jótékony hatásai is ismertek, ugyanis gyulladáscsökkentő és szívvédő hatással is rendelkezik.

Gyömbér

A gyömbér nemcsak hányinger és fejfájás ellen jó, hanem puffadás esetén is alkalmazható. Főzhetünk belőle teát, belereszelhetjük különféle ételekbe, keverhetjük mézzel is. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatásáról is ismert.

Fekete bors

A bors az emésztésre is jótékony hatással van, puffadás ellen nagyon jó hatású, ugyanis a benne található piperin nevű anyag bizonyítottan serkenti a véráramlást a gyomorban és a belekben, javítja az emésztést, és fokozza a tápanyagok felszívódását. A jobb emésztés hatására pedig kevesebb gáz képződik.

Koriander

Intenzív aromájú fűszer, amely szintén nagyszerűen alkalmazható puffadás esetén, ugyanis gyorsítja az emésztést, oldja a görcsöket, felveszi a harcot a káros baktériumokkal, ezáltal egészségesebb mikrobiomot biztosíthat. Leveleit frissen felvágva a legjobb felhasználni, így érvényesül a benne lévő C-vitamin is.

Édeskömény

Az édeskömény tele van antioxidánsokkal, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes hatású, emellett támogatja a bélrendszer egészségét, elpusztítja a káros bélbaktériumokat, segít megelőzni, illetve kezelni a puffadást, és oldja a görcsöket.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock