A rostbevitel kulcsfontosságú a hosszú és egészséges élethez, mégis a legtöbben alig közelítik meg a napi ajánlott 28–34 grammot. Bár a zabkása régóta az egyik legismertebb rostforrás, léteznek olyan gyümölcsök, amelyek még ezen is túltesznek, ráadásul finomak, frissítők és tápanyagokban gazdagok. Lássuk, melyek ezek a természetes rostbombák!

Avokádó – a szívbarát csoda

Egy közepes darab avokádó körülbelül 10 gramm rostot tartalmaz! Ez a gyümölcs elősegíti a bélflóra egyensúlyát, támogatja a bélrendszert, és csökkenti a gyulladásokat. Salátába, turmixba vagy guacamolénak is tökéletes!

Fekete szeder – apró, de annál erősebb

Egy csésze fekete szeder 8 gramm rosttal ajándékoz meg. Emellett antioxidáns-bombaként is működik, és segít semlegesíteni a káros szabad gyököket. C-vitaminban is gazdag, így immunrendszerünket is támogatja.

Málna – vércukorra és szívre egyaránt jótékonyan hat

Szintén 8 gramm rostot rejt egy csészényi málna. Ráadásul kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet és javítja a koleszterinértékeket – különösen krónikus betegségek kockázatának kitett személyeknél.

Körte – emésztési panaszokra

Egy közepes körte körülbelül 6 gramm rostot ad, 30%-kal többet, mint egy alma. A benne található szorbitol enyhíti a székrekedést, így különösen hasznos emésztési panaszok esetén.

Gránátalma – antioxidáns erőmű

A gránátalma magjai nemcsak ropogósak és finomak, de 7 gramm rostot is tartalmaznak csészénként. Fitokemikáliái gyulladáscsökkentők és rákmegelőző hatásúak, ráadásul támogatják a bélmikrobiomot is.

Bár a zabkása remek választás, érdemes időnként ezekkel a gyümölcsökkel is színesíteni az étrendet. Legyen szó friss vagy fagyasztott változatról, a rostbevitel így nemcsak könnyebb, hanem ízletesebb is lesz!

Forrás: eatingwell.com

Indexkép: Shutterstock