A higany egy természetes eredetű, de igen veszélyes elem, mely a levegőben, vízben és talajban is jelen van. A természetes folyamatokon túl – mint a vulkánkitörések vagy a kőzetek mállása – az emberi tevékenység, például a széntüzelésű erőművek, szintén jelentős mértékben növelik a higany légköri jelenlétét. Onnan pedig szépen lassan visszajut a vizekbe, ahol komoly gondokat okoz.

A vízi világon keresztül mérgez minket

Amikor a higany bekerül az óceánokba, a baktériumok átalakítják metil-higannyá, mely a halakban, kagylókban koncentrálódik. Azoknak a ragadozó halaknak, amelyek ezeket megeszik, nagyon sok higany halmozódhat fel a testében. Ilyenek például a tonhal, a cápa vagy a kardhal.

Mit tesz a higany a testünkkel?

A szervetlen higany főként a vesét és a májat támadja meg, míg a metil-higany hosszú távon idegrendszeri károsodást okozhat – különösen a fejlődő gyerekeknél. A felnőttek sincsenek biztonságban: a higany veszélyt jelent a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, sőt akár a szemre és bőrre is.

Ráadásul a metil-higany képes átjutni a vér-agy gáton és a placentán, vagyis a magzatokat is elérheti. A tünetek közt szerepelhet a remegés, memóriazavar, álmatlanság, fejfájás – és ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen akár veseelégtelenség is előfordulhat.

Mely élelmiszerekben rejtőzik a legtöbb higany?

Az élelmiszerek közül a legnagyobb kockázatot a halak és a tenger gyümölcsei jelentik. Az észak-amerikai diétában például szinte teljes mértékben a halakból és a kagylókból kerül be a metil-higany az emberek szervezetébe. De az a rizs is veszélyes lehet, amelyet Kína bányászattal szennyezett területein termesztenek.

Kinek kell különösen vigyáznia?

A terhes nők és kisgyermekek különösen érzékenyek a higany hatásaira. Bár a halolaj gazdag egészséges zsírokban, a halhúsban megbúvó nehézfémek károsíthatják a fejlődő magzatot. Ezért érdemes kerülni azok a halfajokat, amelyek hosszú ideig élnek, illetve ragadozók: ilyen például a marlin, a tonhal, a cápa, a kardhal, a királymakréla. Ezek húsa magasabb koncentrációban tartalmazza higanyt és egyéb nehézfémeket.

Mit ehetünk biztonsággal?

Az FDA irányelvei szerint terhes és szoptató nők, valamint 12 év alatti gyermekek nyers halat egyáltalán ne fogyasszanak, és hőkezelve is csak azokat a fajokat válasszák, amelyek a legkevesebb higanyt tartalmazzák. Számukra maximum heti 20 dkg hal ajánlott, például lazac vagy harcsa. Más felnőtt embereknek maximum heti 30 dkg ajánlott, kerülve a ragadozó halakat.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock