A mikrobiológiai készítmények olyan élő gombákat vagy baktériumokat, illetve zöldalgákat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a talajegészségre és termesztett növényeinkre. Megvédik őket a gombakórokozóktól, feltárják a tápanyagokat, elősegítik a kultúrnövény fejlődését, és ellenállóvá teszik a stresszhatásokkal szemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AGRO.bio termékei milyen szerepet játszanak a bőven termő és egészséges, toxinmentes kukorica előállításában.

Fuzárium, a rettegett ellenség

A fuzárium toxintermelő penészgomba, amely főként a gabonaféléket betegíti meg. Hazánkban a legelterjedtebb fajai a Fusarium graminearum és a Fusarium culmorum.

A növények a virágzás ideje alatt a legfogékonyabbak a fertőzésre, a meleg, a csapadék és a magas páratartalom elősegíti a gomba szaporodását. Folyamatos esőzések következtében az érett szemeken is kialakulhat a fuzáriumfertőzés, és megindulhat a toxinképződés.

A fuzáriumtoxinok az állati és az emberi szervezetre egyaránt veszélyt jelentenek. Az Európában legelterjedtebb fuzárium a kis szemű gabonaféléket támadja, mint a búza, árpa, rozs vagy zab, és a deoxinivalenol (DON) toxint termeli. A DON mellett veszélyesek lehetnek a fumonizinek is, amelyek a kukoricaőrleményekben találhatók.

fuzáriun

Fuzárium tünete a kukoricán – fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

Aszpergillusz: régi-új ellenség a kukoricában

A hazai kukoricatermesztők életét a 2022-es száraz évjárat és az ebből eredő fuzárium-fertőzöttség következtében kialakuló DON-mikotoxin-szennyezettség után, az idei évben egy másik fonalas gomba, az aszpergillusz keserítette meg. Több gazdálkodó is beszámolt róla, hogy a betakarított kukoricáját a gomba okozta aflatoxin-szennyezettség miatt nem veszik át a feldolgozóüzemek. Hogy ezt a helyzetet a jövőben elkerüljük, fontos, hogy ismerjük a kórokozót, amellyel szemben állunk.

A hazai aszpergillusz-fertőzöttséget kukoricában elsősorban az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus niger fajok okozzák, amelyek toxint (például aflatoxinokat) termelnek. Ezek a mikotoxinok is egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel a kukorica és
a kukoricából készült termékek fogyasztása révén bejuthatnak a táplálékláncba.

Mikor számíthatunk aszpergilluszfertőzésre?

Az aszpergilluszok meleg égövi kórokozók; hazánkban az utóbbi évek száraz és extrém magas hőmérsékleti viszonyai kedveztek a megjelenésüknek. Az optimális hőmérséklet a növekedésükhöz általában 20-30 °C között van. A betegség tünetei a csövön látható zöldessárga (Aspergillus flavus) vagy fekete (Aspergillus niger) konídium- (ivartalan spóra) gyep formájában jelennek meg.

A magas páratartalom segíti a spórák csírázását és a gombák növekedését. Erre a tárolás során érdemes odafigyelni, hiszen a fertőzés a tárolóban is terjedhet, és akár mikotoxin is termelődhet. Fontos azonban látni, hogy a kórokozót a szántóföldről hurcoljuk be a tárolóba, ezért a szántóföldön érdemes felvenni ellene a harcot.

A fertőzés kialakulását befolyásoló tényezők

  • Időjárási körülmények: Az aszpergillusz gombák kedvező környezetet találnak meleg, száraz időjárási körülmények között, különösen a betakarítás előtt.
  • Növényegészség: A gyengült, diszpozíciós állapotú növények fogékonyabbak a fertőzésre. Idén ez az extrém aszály miatt nagy kockázati tényező volt. A betegségekkel és a kártevőkkel szembeni védelem hiánya is növelheti a fertőzés kockázatát. A rovarkártevők (gyapottok-bagolylepke és kukoricamoly) idei évben tapasztalt nagymértékű károsítása elősegítette a kórokozó megtelepedését a kukoricanövényen.
  • Talajművelés: A mezőgazdasági művelésmódok, mint a vetésforgó, a talaj-előkészítés, valamint a betakarítás utáni tárolás módja, szintén hatással vannak a fertőzöttség mértékére és közvetetten a mikotoxin-szennyezettségre is.

Lehetséges védekezési módok

Az aszpergillusz-fertőzöttség elleni védekezés kukoricában leginkább a megelőzést jelenti, mivel rezisztens fajták nem állnak rendelkezésre. A legjobb lehetőségek az agrotechnikában rejlenek: vetésváltás, talajművelés és folyamatos monitoring. Ezen túl a rovarkártevők elleni megfelelő védekezés, az egészséges növényállomány, a megfelelő tárolási körülmények és a tárolás során is rendszeres ellenőrzés segíthetnek csökkenteni a mikotoxin-szennyezettség kialakulásának kockázatát.

A vas szerepe a gomba életciklusában

Az aszpergillusz nem tipikus növényi kórokozó, hanem inkább egy opportunista (akkor fertőzőképes, ha hajlamosító tényezők megnövelik a gazdanövény érzékenységét) gomba, amely elsősorban elhalt növényi anyagokon vagy legyengült növényeken telepedik meg. A vasnak mégis fontos szerepe lehet az életciklusában, bár ez a hatás nem közvetlen.

A vas a következő folyamatokban játszhat szerepet:

Enzimatikus aktivitás: A vas számos enzim kofaktora, amelyek részt vesznek az aszpergillusz anyagcseréjében. Ezek az enzimek fontosak lehetnek a növényi szövetek lebontásában, a tápanyagok felvételében és a gomba növekedésében.

Oxidatív stressz: A vas részt vesz az oxidatív stressz-reakciókban, amelyek károsíthatják a növényi sejteket. Az aszpergillusz képes antioxidánsokat termelni, hogy védekezzen az oxidatív stressz ellen, és a vas túlzott jelenléte fokozhatja a károsodást.

Virulenciafaktorok: A vas befolyásolhatja bizonyos virulenciafaktorok termelődését az aszpergilluszban. Ezek segítik a gombát a gazdanövényben való megtelepedésben és a betegség kialakításában.

Biofilmképződés: A vas szerepet játszhat egy biofilm-védőréteg képződésében is, amely védi a gombát a környezeti hatásoktól, és megkönnyíti a tápanyagok felvételét. Fontos megjegyezni, hogy az aszpergillusz és a vas kölcsönhatásának részletei még nem teljesen tisztázottak, és a körülményektől függően változhatnak.

Vas-kelát-képző baktériumok a gombakórokozók ellen

A fuzárium és az aszpergillusz elleni védekezésre nincs egyetlen csodamódszer. Kizárólag a Helyes Gazdasági Gyakorlat alkalmazása jelenthet megoldást, az éghajlati adottságok és a hazai növények sajátosságainak szem előtt tartásával, valamint növelni kell a növények ellenálló képességét a gombák ellen.

BactoFil® CELL, a szárbontás készítménye

A megelőzéshez a vas-kelát-képződés jelentős elősegítésére van szükség a talajban. A folyamatot a Pseudomonas fluorescens talajbaktériummal tudjuk előidézni, melyet az egyébként szárbontásra ajánlott BactoFil® CELL termékben találunk a legnagyobb arányban. Ezzel a fuzárium gomba szaporodását gátoljuk.

A vas-kelát-képző talajbaktérium-törzsek felhasználásával jelentősen csökkenthető a talajban lévő kórokozók száma és a fertőzésük mértéke, mert felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe3+), és így gátolják a kórokozók szaporodását.

Ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást. Mivel a kórokozó elhalt növényi maradványokon telel át, ezeket nem célszerű a talajfelszínen hagyni, továbbá ajánlatos BactoFil® CELL-lel segíteni a növényi maradványok mielőbbi elbontását a talajban.

A BactoFil® CELL elsődlegesen azonban egy egyedülálló mikrobiológiai cellulózbontó készítmény, amely már a következő kultúrát segíti azáltal, hogy jelentősen meggyorsítja a szár- és gyökérmaradványok elbomlását. Ez azért fontos, mert a kukorica betakarítása után akár 10–15 tonna növénymaradvány van a táblán, ami rendkívül nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Ha a BactoFil® CELL-ben lévő mikroorganizmusok elbontják a növénymaradványok cellulóz- és hemicellulózrostjait, akkor a bennük lévő tápanyagok a következő kultúra számára felvehetővé válnak. A BactoFil® CELL másik nagy előnye, hogy az elbomlott rostok nem nehezítik a következő tavaszi talajművelést, hiszen a talajközeli szármaradvány morzsalékos állagúra bomlik, és ezáltal a tavaszi talajmunkák üzemanyagköltsége lényegesen csökken. A BactoFil® CELL adagja 1,0 l/ha.

fuzárium

Fertőzött kukorica – fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

A Trichoderma gombák összetett hatása a kórokozókkal szemben

A Trichoderma gombák használata a mezőgazdaságban már közel 100 éves múltra tekint vissza, de az utóbbi évtizedekben gyorsult fel a kutatásuk és terjedt el a szélesebb körű felhasználásuk. E termékek között találunk egy-kettőt, amelyek növényvédő szerként, de jelentős többségük termésfokozó készítményként engedélyezett anyag, bár a két termékkör hatásmódja nagyon hasonló. Eltérések csak az egyes Trichoderma-törzsek hatékonyságában lehetnek.

TrichoMax

Az egyik legerősebb biokontrollhatással rendelkező Trichoderma a TrichoMaxban lévő Trichoderma harzianum.

A TrichoMax tulajdonságai:

Megváltoztatja a mikroflorális összetételt a növények gyökérzete körül, amiből számos előny adódik.

  • Kapcsolat alakul ki a Trichoderma harzianum és a kultúrnövény között, ami serkenti a gyökérfejlődést, több hajszálgyökér keletkezik, mélyebb lesz a gyökeresedés.
  • Javul a tápanyagok felvétele.
  • Szerzett rezisztenciát indukál, ami javítja a növények természetes védekezési mechanizmusát.
  • Természetes módon kontrollálja a talajból támadó gombákat.
  • A biokontrollhatás az első lépést jelenti a fuzárium és aszpergillusz kórokozók elleni védekezésben.
  • Gyorsabb fejlődése révén elvonja a patogén gombák fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, elsősorban Fe3+ ionokat.
  • Direkt módon parazitálja a talajban fejlődő növénykárosító gombákat – fuzárium, szklerotínia stb. – azáltal, hogy enzimatikus úton lebontja azok szaporodóképleteit.
  • Robbanásszerű fejlődésének köszönhetően nem hagy teret a fitopatogén gombák fejlődésének, ezzel gátolva és lokalizálva azok elszaporodását.

A vas-kelát-képző baktériumok a kórokozók szaporodásához kedvezőtlen környezetet teremtenek. A képen a Pseudomonas fluorescens (PF-fel jelölve) törzsek körül jól láthatóak a feltisztulási zónák – fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

Silókukorica esetében is érdemes a BactoFil® Kukorica és az Algafix hatását a TrichoMax termékkel tovább erősíteni. A biokontroll-hatású TrichoMax minimálisra csökkenti a toxintermelő gombák fertőzési nyomását, ezáltal a haszonállatok egészséges, toxinmentes szilázshoz jutnak.

A nyereséges kukoricatermesztés kulcsa a mikrobiológiai támogatás

Nem minden mikrobiológiai készítmény szolgál azonban közvetlenül a károsítók elleni védekezésre. Az erős, jól fejlett állomány, a talaj tápanyagkészletének feltárása, a stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képesség fokozása a növény fejlődését, végeredményben a nagyobb és jobb minőségű termést segítik, amiben ezek a termékek egyértelműen hatalmas szerepet játszanak.

A BactoFil® talajbaktérium-készítményektől akkor várhatjuk a legjobb hatást, ha beillesztjük a tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi technológiába. Ez annyit jelent, hogy
a vetésforgóban a növénykultúrától függően választunk terméket.

A TrichoMax gombák Petri-csészében modellezett hatása a fuzáriummal szemben: gyors szaporodásukkal esélyt sem adnak a kórokozónak

A TrichoMax gombák Petri-csészében modellezett hatása a fuzáriummal szemben: gyors szaporodásukkal esélyt sem adnak a kórokozónak – fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

BactoFil® Kukorica

Ebben a termékben 6 talajbaktérium-törzs található, a kukorica számára optimális arányban. Ezek egyrészt nitrogént kötnek meg a talajban lévő levegőből, másrészt felvehető formába hozzák a talaj lekötődött foszfor- és káliumtartalmát. A BactoFil® Kukorica-kezelés hektáronként 60 kg N, valamint 35-35 kg/ha P és K hatóanyagú műtrágya hatásával egyenértékű, ami már önmagában indokolttá és biztosan megtérülővé teszi a kezelést.

Egyes törzsek olyan növényi hormonokat termelnek (pl. IES), amelyek hatására a kukorica:

  • nagyobb gyökértömeget fejleszt,
  • ellenállóbb egyes kártevők (például kukoricabogár-lárva) gyökérkártétele esetén,
  • több vizet és tápanyagot tud felvenni,
  • erőteljesebben fejlődik,
  • jobban tűri a szárazságot,
  • több termést ad.

A Bactofil® Kukoricát 1,0 liter/hektár adagban vetés előtt, a magágykészítéskor kell a talajra permetezni és azonnal a talajba forgatni.

Algafix – verhetetlen a stresszkezelésben

A kukorica az intenzív lombfejlődés szakaszában számos stresszhatásnak van kitéve, mint a gyomirtó szerek fitotoxikus hatása, a szárazság vagy a kedvezőtlen hőmérséklet. Az Algafix olyan élő balatoni zöldalgát – és az általa termelt növényi hormonokat – tartalmaz, amely:

  • jelentősen javítja a növény stressztűrő képességét,
  • fokozza a tápanyag- és vízfelvételt,
  • gyorsítja a növény fejlődését,
  • serkenti a növekedést.

Ebben rejlik az Algafix utolérhetetlen növénytámogató hatása. Az Algafix adagja 1,0–2,0 liter hektáronként. Szántóföldi permetezővel önmagában vagy lombtrágyával együtt kijuttatva (a keverhetőséghez ellenőrzés szükséges) tökéletesen kiegészíti és fokozza a BactoFil® Kukorica termésbiztonságot és termésszintet növelő hatását.

AlgaTer® – Európában is egyedülálló biológiai talajtakarás

Az AlgaTer® Klebsormidium bilatum fonalas zöldalgát tartalmazó talajoltó készítmény. A talaj felszínén képes szaporodni és fotoszintetizálni. Biofilmet képez a talajon – átszőve a felső 5-20 cm-t –, ami megakadályozza a csepperózió által okozott gombaspórás felfertőzést a talajfelszínről. Az AlgaTer® az egyik legfontosabb eleme a mikrobiális megelőző technológiának, alkalmazása számos előnnyel jár:

  • nagyobb, biztonságosabb hozam,
  • erózió és defláció elleni védelem,
  • aktív nedvességmegőrzés,
  • magasabb szervesanyag-tartalom,
  • javuló talajszerkezet.

A kukorica gombás fertőzései komoly fenyegetést jelentenek a termelésre, azonban a megfelelő agrotechnikai módszerek és az AGRO.bio mikrobiológiai megoldásai hosszú távú sikert biztosítanak.

A BactoFil® CELL, TrichoMax, BactoFil® Kukorica, Algafix és AlgaTerl® készítmények alkalmazása nemcsak a fertőzések megelőzésében és kezelésében eredményes, hanem hozzájárul a fenntartható gazdálkodás és a talaj egészségének megőrzéséhez is. Az integrált védekezési megközelítés kulcsfontosságú a jövedelmező és biztonságos kukoricatermesztés érdekében.

Keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik:
http://agrobio.hu/hu/kapcsolat

Daoda Zoltán – Kabai Gábor

AGRO.bio Hungary Kft.

www.agrobio.hu

agro.bio