Nemcsak a teljes mértékű robotizálást, de a már ismert és meglévő gépek továbbfejlesztését, magas fokú automatizálását is jelentősen előremozdítja az agrárterületet jellemző élő munkaerő hiánya.
A brokkolibetakarítás is igen fárasztó munka, a napszámosok sem dolgoztak és dolgoznak egyforma gondossággal, minőségben, így gyakori terménytől függetlenül a kisebb-nagyobb sérülés, vagyis arányaiban romlik a minőség – közvetve az eltarthatóság is –, ami jellemzően alacsonyabb piaci árat eredményez. A másik kiemelt szempont a termény tápanyagtartalmának megőrzése a fogyasztóig (from farm to fork). Ezért a szakemberek korunk csúcstechnikás megoldásaihoz folyamodnak.
Kiemelt szempont a termény tápanyagtartalmának megőrzése – fotó: www.upp.farm
|
Újragépesítés
A brit brokkolifehérje-specialista, az upp (uppcyled plant power) az AI betakarítási automatizálási technológiát és a mellékfolyamatok újrahasznosítását (upcycling) ötvözi a fenntartható és tápláló brokkolifehérje előállítása érdekében.
Az upp betakarítóberendezése 3D-kamerákat és gépi tanulást használ a betakarításra kész brokkolifejek azonosítására, amely még akkor is megbízható, ha azokat részben eltakarják a levelek. Egy szabadalmaztatott, traktorral vontatott eszköz levágja és a pótkocsira továbbítja az egész növényt, ahol a fejeket leválasztják a levelektől és a száraktól.
Az upp azt állítja, hogy
a betakarítás automatizálása hét idénymunkást helyettesít, és éjszaka is képes dolgozni, megelőzve a pazarlást és növelve a terméshozamot.
Másrészt sokkal gyorsabb, az új gép betakarítási sebessége elérheti a 3 km/órát.
Brokkolifehérje – új tápanyagforrás és hulladékminimalizálás
Miután a brokkolifejeket betakarították és a piacra szállították, az upp a brokkolinövény azon 80%-ára összpontosít, amely egyébként kárba veszne. Ezt a 80%-ot használják fel fehérjék és összetevők előállítására. A brokkoli darabjai, amelyeket az újrahasznosításra szánnak, a startup honlapja szerint 30%-ban tartalmaznak fehérjét a szárított súly arányában, és tele vannak tápanyagokkal (A-, B-, C-, E-, K-vitamin, kalcium, vas, kálium, foszfor, cink), valamint magas a rosttartalmuk is.
Az upp cég betakarítási automatizálási és újrahasznosítási technológiáinak támogatására az Elbow Beach Capital 500 ezer font értékű befektetést hajt végre a shropshire-i székhelyű brokkolifehérje-előállító vállalatba.
Field-to-protein úttörői
A finanszírozást az upp betakarítási és újrahasznosítási vagy inkább maradékhasznosítási technológiájának kísérleti tesztelésére fordítják ebben az évben, és a vállalat célja, hogy 2024 végéig három – az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Kaliforniában megvalósuló – szántóföldi fehérjével végzett kísérleti projektet hajtson végre. Az upp brokkolifehérje első kereskedelmi termelése várhatóan 2024 végén kezdődik.
Az upp szerint a globális növényifehérje-piac jelenleg több mint 30 milliárd fontot ér, és 2030-ra várhatóan meghaladja a 130 milliárd fontot a piac forgalma. Becsléseik szerint ha a benne rejlő potenciált kiaknázzák, csak a brokkolialapú fehérjepiac 2030-ra több mint 35 milliárd fontot érhet. 2024-ben az upp célja, hogy az első bevételek 2027-re több mint 50 milliárd fontra növekedjenek a három kísérleti piacon.
Feltétlenül meg kell még említeni, hogy marketingoldalon a brokkolifehérje környezetvédelmi szempontból is előnyös a cég szerint, mert a brokkolifehérje tisztább, mint a borsófehérje (előállítása 4x kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár), ugyanakkor azzal is érvelnek, hogy elkerülhető vele az erdőirtás problémája, amely a szója termesztésének hírnevét beszennyezte.
Források: www.futurefarming.com, www.techcrunch.com, www.netamin.hu