A mezőgazdasági drónoknál – hasonlóan minden mezőgazdaságban használatos eszközhöz – a hatékonyság kulcsfontosságú tényező. A kijuttatóeszközök teljesítményét több tényező is befolyásolhatja.

drón

A KITE Zrt. partnerei számára egy komplett kijuttatódrón-csomag került kialakításra – fotó: KITE Zrt.

Ezek között vannak olyanok, melyekre nincs közvetlen hatásunk (táblaforma, távvezetékek), és vannak, melyeket jól kihasználva a hatékonyságot fokozhatjuk. Ezek a tényezők jellemzően a műszaki hátteret jelentik.

A kijuttatódrón effektív üzemeltetését az akkumulátorok száma, töltésük gyorsasága, valamint a kijuttatni kívánt anyag előkészítése és kezelése jelenti. A logisztikai háttér szintén nem elhanyagolható, nagyobb táblák esetén javasolt több felszállóhely használata. Az ezek közötti áttelepülést célszerű a drón munkavégzése alatt végrehajtani. Ehhez egy szállítóeszköz szükséges, mely nemcsak képes az összes szükséges eszközt szállítani, de a munkaterület sajátosságainak is képes megfelelni.

A sikeres üzemeltetés összetevői a következők:

Drón

Az Agras T50 és T25 hatékonyabb kijuttatást, könnyebb kezelhetőséget, teljes magyar nyelvű kezelési felületet tartalmaz. Vadonatúj CDA technológiával felszerelt permetezőrendszerrel van felvértezve a maximális hatékonyság eléréséhez. Mindkét típust könnyen és gyorsan lehetséges mobilizálhatóvá tenni, összecsukott állapotban könnyen szállíthatók.

drón

A kijuttatódrón effektív üzemeltetését az akkumulátorok száma, töltésük gyorsasága, valamint a kijuttatni kívánt anyag előkészítése és kezelése jelenti – fotó: KITE Zrt.

Áramfejlesztő

A Honda 16001-es áramfejlesztő képes a nagyobb, T50-es drón akkumulátortöltőjét és a legtöbb vegyszerbekeverő szivattyúját egyidőben elektromos árammal ellátni. Gyorsan cserélhető üzemanyagtartály, alacsony fogyasztás és kiváló minőség jellemzi az áramfejlesztőt.

Vegyszerbekeverő

Többféle vegyszerbekeverő érhető el, hogy minél szélesebb igényt tudjuk lefedni. A portfólióban egy- és kéttartályos modellek is elérhetők, igényeknek megfelelően. A vegyszerbekeverők főbb ismérvei: alacsony áramfelvétel, biztonságos vegyszerkezelés, hatékony kiadagolás.

vegyszerbekeverő

Az eszközök szállításáért egy drónos igényekhez alkalmazkodó, nagy rakfelülettel rendelkező utánfutó felel – fotó: KITE Zrt.

A fentebb leírt tényezők és hatások kezeléséért került kialakításara a KITE Zrt. partnerei számára egy olyan komplett kijuttatódrón-csomag, amely az alábbi egységekből áll: Agras T50-es drón négy, üzemeléshez szükséges akkumulátorral és akkumulátortöltővel, nagy teljesítményű Honda áramfejlesztővel és vegyszerbekeverő berendezéssel.

Az eszközök szállításáért egy drónos igényekhez alkalmazkodó, nagy rakfelülettel rendelkező utánfutó felel, melyet lehetséges B kategóriás jogosítvánnyal is üzemeltetni. Megfelelő méretű rakfelület, rögzítési pontok, magas hasmagasság és könnyű vontathatóság jellemzi az eszközt.

A vázolt csomag elsősorban pick-uppal történő vontatáshoz lett optimalizálva, ebben az esetben célszerű a kijuttatáshoz használt tiszta vizet a pick-up platóján elhelyezni.  Elérhető nagyobb, kéttengelyes modell is, amennyiben olyan igény merül fel, hogy a komplett, teljes egységet (tiszta vizes tartály, áramfejlesztő, vegyszerkeverő egység, drón) egy vontatmányként kezeljük, de ebben az esetben B kategóriás jogosítvánnyal nem üzemeltethető a szerelvény.

A kisebb, T25-ös drónhoz is rendelkezésre áll ilyenfajta összeállítás, ott a drónakkumulátorok töltési igényeihez mért kisebb áramfejlesztő szerepel a csomagban. Lehetséges egyedi igényekre szabott csomagok összeállítása is, de minden esetben célszerű ezeket az igényeket előzetesen egyeztetni, ebben és az összes fennálló műszaki vagy üzemeltetési kérdésben a KITE Zrt. szakemberei állnak a partnerek rendelkezésére.

Nagy Gábor, termékmenedzser