Ahogy telnek az évek, egyre inkább érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk. Az étrendünk ugyanis nemcsak az egészségünkre, hanem megjelenésünkre és életminőségünkre is hatással van. Szervezetünknek számos tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy természetes módon öregedjen, de bizonyos élelmiszerek segíthetnek ezt a folyamatot lelassítani.

Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában egyetlen étel sem csodaszer. Az egészséges öregedéshez több tényező – például a megfelelő alvás, mozgás és stresszkezelés – is hozzájárul. Mégis, vannak olyan zöldségek, amelyek rendszeres fogyasztása kifejezetten jótékony hatással lehet a hajra, bőrre és a szem egészségére.

A luteolin titka – így maradhat fiatalos a hajad

A legújabb állatkísérletek szerint a luteolin nevű antioxidáns lassíthatja az őszülés folyamatát. Kutatások kimutatták, hogy ez a flavonoid segít megőrizni a szőrzet és a haj természetes pigmentációját. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, ami a bőr öregedésének lassításában és az időskori makuladegeneráció megelőzésében is szerepet játszhat.

Ha szeretnéd kihasználni a luteolin áldásos hatásait, akkor érdemes minél több brokkolit, sárgarépát, hagymát, zellert, zöldpaprikát, céklát, kelbimbót, káposztát, karfiolt, salátát, spenótot, olívaolajat, kakukkfüvet és chilipaprikát beiktatni az étrendedbe.

A B9-vitamin fontossága – ne hagyd ki a lencsét és a csicseriborsót!

Az őszülés egyik oka lehet a B9-vitamin, vagyis a folsav hiánya. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a haj pigmentációjának megőrzésében, így ha szeretnéd, hogy tincseid minél tovább megőrizzék természetes színüket, akkor fogyassz rendszeresen lencsét és csicseriborsót!

A megfelelő étrend tehát nemcsak az egészségünk megőrzésében, hanem a fiatalságunk megóvásában is kulcsszerepet játszik. Érdemes odafigyelni arra, milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, hiszen már néhány apró változtatással is látványos eredményeket érhetünk el!

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock