Napjainkban közel 500 millió embert érint globálisan a cukorbetegség, ez a szám pedig a következő két évtizedben elérheti a 700 milliót is. Egy új tanulmány szerint azonban azok, akik az étcsokoládét választják a tejcsokoládé helyett, jelentős mértékben csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók 111 654 ápolónő egészségi állapotáról és étkezési szokásairól készítettek tanulmányt, akik az 1970-es és 1980-as években vezették, milyen csokoládét fogyasztanak. A 25 éves lekövetés után megállapították, hogy heti öt vagy több adag (az adag 30-60 grammot jelent) étcsokoládé elfogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, összehasonlítva azzal, aki egyáltalán nem vagy csak ritkán eszik csokit. A felmérést megelőzően kizárták a rendkívül magas vagy alacsony kalóriabevitelű személyeket, és számos kulcsfontosságú életmód- és táplálkozási tényezőt is figyelembe vettek.

A kutatókat is megdöbbentette a tény, miszerint úgy tűnik, az étcsokoládé segít az embereknek a súlycsökkentésben. A kutatók úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy az étcsokoládéban magas a flavanoidtartalom, mely vegyületről úgy gondolják, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, korábban pedig összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével is.

A kutatók ugyanakkor jelezték, hogy az adatok nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést, ezért további kontrollált vizsgálatokra van szükség az eredmények megismétléséhez és a mechanizmusok feltárásához.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock