A következő almatermési szezonig kellő számban rendelkezésre állnak azok a hűtőtárolók, amelyekből folyamatosan lehet az almát kiszállítani a fogyasztóknak. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt másfél évtizedben számos pályázati lehetőség volt a hűtőházak korszerűsítésére, most pedig újabb pályázatokat írnak ki a hűtőtárolók felújítására és építésére – írja a novenyvedoszer.hu.

alma

A júliusban kezdődött rendkívüli meleg azonban negatívan hatott az almára is – fotó: pixabay.com

Mint írják az ország almatermelésének csaknem felét Szabolcs vármegye adja, jelentősebb termesztő körzetek találhatók még Pest, Bács-Kiskun, Somogy és Zala vármegyében. Az almatermés kétharmadát ipari célokra használják, egyharmada pedig étkezési alma.

Az alma betakarításának befejezésével elkezdődik az idei gyümölcsszezon értékelése, amiről elmondható, hogy az idei tavaszi hideghullám nem volt annyira erős, hogy komoly terméskiesést okozott volna. Az ipari alma felvásárlási ára az elmúlt öt év átlagához képest rendkívül magas, ezért piaci szempontból jó évet zártak a termelők.

Azonban biológiai szempontból nagyon nagy problémákat okozott a korai, gyors érés, a nagyon meleg időszakok, aminek az lett az eredménye, hogy a hőmérséklet felgyorsította a folyamatokat.

Például a Jonagold fajtának már augusztusban elkezdődött az érése, de közben nem alakult ki a jellegzetes színe. Volt olyan termelő, aki azt mondta, hogy az érés végén annyira megpuhult az alma, hogy egyáltalán nem emlékeztette őt a Jonagold keménységére.

Takács Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint jó hír, hogy Európához képest megúsztuk a tavaszi fagyokat, így szinte minden gyümölcsből jó termés volt.

A júliusban kezdődött rendkívüli meleg azonban negatívan hatott az összes gyümölcsre, főleg azért, mert 20 nappal korább indult a virágzás, ezért minden egyes gyümölcsfajta három héttel előbb érett a rá jellemző érési idő előtt.

Ez nagyon meglepte a piacot és rugalmas alkalmazkodás kellett ahhoz, hogy például a meggyszezonban a feldolgozóipar ezt a koraiságot és gyors érést követni tudja. Ez igaz volt az almára is, amelynél már július végén megkezdődött a szüret.

A környező országokban pusztító tavaszi fagy miatt szinte minden gyümölcsnél kevesebb lett a termés, így Európában keresleti piac alakult ki, ami miatt magasabb árakkal tervezhettek a gazdák, mint egy átlagos évben.

Takács Ferenc szerint most a növényvédelmi teendőkön van a sor: tápanyaggal kell feltölteni a fákat, majd következhet a sorok gyommentesítése, kaszálása, és jöhet a metszés.