Így lehetne röviden jellemezni az új modelleket, amelyet kimondottan meredek lejtőkön történő munkavégzésre terveztek, ahol traktorral már nem minden esetben lehet dolgozni, a magasság/szélesség aránya és a relatíve magas súlypont miatt.

NOVACAT F ALPINE

NOVACAT F ALPINE  – fotó: poettinger.at

Könnyű géppel könnyebb a munka is

Az új NOVACAT F ALPIN kaszálógépek kínálata 3 típusból áll. Önsúlya 2,20 méteres munkaszélesség esetén mindössze 400 kg, 2,62 méteres munkaszélesség esetén 450 kg, míg 3,04 méteres munkaszélesség esetén 490 kg. A kompakt kialakítással együtt ez lehetővé teszi, hogy a kaszálóberendezések könnyű traktorokkal és kéttengelyes alapgépekkel egyaránt üzemeltethetők.

A kompakt kialakítását úgy érték el, hogy a hajtásláncot a vázszerkezetbe integrálták. A bemeneti hajtás, a kaszálógép fő vázában található, a súlypont mindössze 350 mm-re van a függesztő váz előtt. A külső kaszálódobok mögött két átlós tartókar hordozza a tárcsakonzolt. A főkeret ezáltal hosszabb, de keskenyebbé tehet, ezáltal súlycsökkenés érhető el, miközben a tökéletes alátámasztás megmarad.

A fix kényszerhajtás a vázon belül védve van

Az erőt a kardántengelyek és fogaskerék-áttételek továbbítják a vágórúdra. A karbantartás is egyszerű a rendelkezésre álló nyílásoknak köszönhetően. Ahogy az a NOVACAT tárcsás kaszáktól elvárható, a hajtáslánc az első dob tengelyén halad végig. Itt egy karbantartásmentes állandó sebességű csukló biztosítja a feszültségmentes kapcsolódást.

Az új NOVACAT F ALPIN tárcsás frontkaszák a középtartókhoz vannak rögzítve, a traktor vagy eszközhordozó tömegközéppontjához. A középre szerelt laprugók +/- 8 fokos mozgást tesznek lehetővé.

A berendezést felemelt állapotban (vonuláskor) egy toló/húzó rugó stabilizálja, megakadályozva a himbálózást és megkönnyíti a kaszálókon való áthajtást, és nagyobb stabilitást biztosít szállítás közben.

A kettős működésű orsószelep segítségével a vágószerkezet oldalirányban (jobbra-balra) 200 mm-rel mozgatható. Így a lekaszált takarmányra nem hajtunk át még iker kerékkel sem.

A felső függesztő kar négy pozícióban szerelhető fel

Az új NOVACAT F ALPIN sorozat különlegessége, hogy a hordozó konzol minden oldalról könnyen hozzáférhető. Ezt a nagyméretű és könnyen kezelhető védőburkolat teszi lehetővé: egyetlen mozdulattal - a motorháztető felemeléséhez hasonlóan - a teljes védőburkolat kihajtható. Erőteljes gázrugók tartják a védőburkolatot nyitott helyzetben, megkönnyítve a késcserét és a tisztítási munkát.

A traktortól függően a  Kat. 1 vagy Kat. 2-es rögzítés használható.

A felső és az alsó lengőkarok helyzete rugalmasan a traktor vonószerkezetének geometriájához igazítható. Az alsó lengőkar-csapok mind magasságban, mind a vágókonzolhoz képest vízszintesen egyedileg állíthatóak. A felső függesztő kar négy pozícióban szerelhető fel, vagyis a lehető legközelebb rögzíthető bármely járműhöz.

Még alacsony felépítésű traktorok esetén is tökéletes rálátást biztosít a kaszálási területre a vezetőfülkéből. Ezt az alapkeret, a kifelé lejtő védőburkolat és a főkeretbe integrált hajtáslánc teszi lehetővé.

Forrás: www.agrimachinerynews.com