Közéjük tartozik Képes Gábor, aki egy 20 éve álló, 1983-as évjáratú Skoda 120 L felújításába fogott bele. A munkálatokat a kezdetektől azok végéig folyamatosan dokumentálta a YouTube-on, ahol csatornájára 926-an iratkoztak fel, videóit pedig több mint 45 ezren kattintották.

Már a garázsban, vagy inkább szerszámosban "pihenő" autó évek alatt rárakódott kosztól való megtisztítása is nagy erőfeszítés volt, de a java még csak eztán következett. A kasztnit teljesen lecsupaszította, hiszen újra kellett lakatolni, majd fényezni.

Az autó alól segítséggel kikerült a súlyos darabnak számító futómű is. A felújítást 10 videóban tette közzé Gábor, a legutolsó, immár a fényezésről szóló a hét elején került ki, az első pedig 3 évvel ezelőtt... Szóval nem mondható kis munkának a Skoda 120 L felújítása – maga a típus a gulyáskommunizmus "elit" autójának számított, a nyugatias minőséget képviselte a szovjet fapados márkák között.

A Skoda 120-ast 1976-ban dobták piacra, először a brnói kiállításon mutatták be. Ez a típus is az elődeire, (1000MB-S100) épült, de szinte a teljes autót felújították; új kasztnit és belső teret kapott. Az alapmodell a gyengébb 105 S volt, de a típust többféle felszereltséggel forgalmazták. A "százhúszas" nagy sikerének köszönhetően 1983-ban dobták piacra a felújított változatot kisebb módosításokkal, például megnövelt felületű hátsó lámpákkal és 13"-os kerekekkel.

Indexkép: YouTube