Egyebek közt erre is felhívta a gazdák figyelmét az RWA Magyarország Kft. szentpéterúri kukoricafajta-bemutatóján Magyarné Kovács Edit szaktanácsadó, aki a pályázati rendszer várható változásairól tartott izgalmas előadást.

Előadásából kiderült: az új ÖKO-pályázat november 15. és december 15. között lesz nyitva. Számos újdonságra számíthatnak a gazdák: az egyik ilyen, hogy összevonták a gyümölcsültetvények ültetvénycsoportjait, valamint az újratelepítésre rendelkezésre álló időszakot meghosszabbították. Az ültetvény földhasználati kategóriát három kategóriára bontották szét: intenzív és extenzív gyümölcsösre, illetve szőlőültetvényre. Az éghajlati változások miatt bővül a támogatható növényfajok listája is a gránátalmával, a pekándióval, az olívabogyóval és a pisztáciával. Ebben a körben támogatható a káki (köznyelven datolyaszilva), a gránátalma, a kivi és a füge is.

A korábban szántó kategóriában támogatott komló átkerült az ültetvény kategóriába. A tervezet szerint a Gazdálkodási Naplót első évben lehet még papír alapon vezetni. Az eGN feltöltési kötelezettség határideje a tárgyévet követő év január 31. A tervezet lehetőséget nyújt arra is, hogy egyazon területre ÖKO, illetve Földhasználat-váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása (AÖNTB) jogcímen is benyújtson kérelmet az ügyfél – ha és amennyiben nyer az AÖNTB, akkor szankció nélkül kivonható az ÖKO-ból az AÖNTB támogatott terület. A szaktanácsadói szerződésért nem, viszont az állattartásért többletpont jár.

pisztácia

Immár a pisztáciatermelők is igényelhetnek uniós támogatást – forrás: Pixabay

Szintén a fent említett időszakban nyílik meg az új AKG--pályázat is, a támogatási összegek és a támogatási forma hasonlóan alakulnak, mint eddig. Változás lesz, hogy megszűnik az Aszály- és Erózió-TECS (tematikus előíráscsoport), de megjelenik két újdonság, a Talajmegújító szántó és a Natura2000 szántó. Horizontális szántóföldi programban támogatási alapfeltétel lesz a bővített talajvizsgálat, amely eddig választható elem volt. Az új AKG-ban továbbra is csak két csomag lesz választható. Csak 6 méteres, maximum 20 méter széles zöldugar-szegély lesz vállalható, mellyel az AKG-ba bevitt terület minimum 5 százalékát kell "lefedni" (eddig a KET-ek kerületének 25 százalékát lehetett).

Az új AKG pályázatban a vállalások közül marad a talajlazítás, az 5 hektáros területkorlátozás, kaszálási szabályok (szálas pillangós, zöldugar), növényvédelmi előrejelzés, a vetésszerkezeti arány (15+5% szálas pillangós és zöldugar, méhlegelő), zöldtrágyázás, szervestrágyázás (kiegészülve a biogáziszappal), melléktermék-bedolgozás, szaktanácsadó alkalmazása. Elvárt a poligonok egy méteres mérési pontossága, érdemes tehát mihamarabb keresni új földmérőt, mert várhatóan igen hamar nagy lesz a kereslet irántuk.

Ezen kívül minden nyertesnek új képzésen kell részt vennie, a szankciók pedig szigorúbbak lesznek, mint eddig.

Érdekes kérdés, hogy mi lesz 2028-tól?

Magyarné Kovács Edit azt mondta: várhatóan jelentősen változik az EU támogatáspolitikája, A nagy befizető Németország véget akar vetni a területalapú támogatás rendszerének. Ezt a javaslatot többen is ellenzik, akik szerint meg kell tartani a KAP eredeti, legfontosabb célkitűzését: hogy Európa minden körülmény közt képes legyen megtermelni a lakosság ellátásához szükséges egészséges, jó minőségű élelmiszert.

Az Európai Bizottság álláspontja az, hogy a mezőgazdaságot nem hektáralapon kell támogatni, mert ez rossz felé viszi el a pénzügyi forrásokat, ágazaton kívüli földtulajdonosokhoz és nagygazdaságokhoz. Ehelyett az államnak kellene nagyobb szerepet vállalnia a piaci árak stabilizálásában – visszatérhet  a központi raktározás, a gabonaintervenció, a termelési költségekhez igazodó minimális termelői árak garantálása.