A metszés segítségével egészségesebbek lesznek a növényeink, és könnyebben szüretelhetjük le róluk a termést is. Jobban átjárja a növényeket a fény és a levegő, és ellenállóbak lesznek a kártevőkkel és a betegségekkel szemben. A tavaszi metszés általában nem marad el. De sokan nem is gondolják, hogy mekkora hiba, ha némelyik növényt nem metsszük meg télen!
Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor végezzük el ezt a műveletet. Míg némelyik növény esetében végzetes lenne egy téli metszés, addig nagyon sok növény számára ez segíti elő a virágképződést, növeli meg a terméshozamot, serkenti az erőteljes növekedést és megakadályozza a különféle betegségek kialakulását.
Ezeket a növényeket bátran metszeted télen
Rengeteg olyan növény van, amelyek számára nélkülözhetetlen a téli metszés.
1. A szőlő téli metszésekor az oldalirányú hajtásokat kell visszavágni. Azért fontos, hogy mindezt a növény nyugalmi időszakában végezzük, mert így elkerülhető, hogy a metszés helyen nedvképződés induljon meg.
2. Szintén télen kell metszeni az őszi málnát. A legjobb, ha február környékén visszavágjuk a talajtól számított 5 cm-re, hogy új hajtás növekedésére serkentsük a növényt. Azonban a nyári málnát nem szabad télen metszeni, hiszen annak metszési ideje nyár végén jön el.
3. A fügét december környékén érdemes megmetszeni, amikor nyugalmi állapotban van. A metszés célja, hogy az ágak egyenesen tudjanak fejlődni, egymástól kellő távolságban. Ekkor kell eltávolítani a sérült, beteg ágakat is. A füge esetében a metszés nem a termés fokozását, hanem a növény alakítását szolgálja, ezáltal a hozott termést jobban éri majd a napsütés.
4. Az akác metszését is érdemes decemberre időzíteni, hogy megfékezzük féktelen növekedési igényét. Az oldalhajtásokat ilyenkor érdemes 4 rügyre visszametszeni.
A növények egy részét fontos télen metszeni. Fotó: Shutterstock
5. Némely gyümölcsfának is télen aktuális a metszése. Az alma és a körtefa is ezek közé tartozik. Ezeket a gyümölcsfákat november táján érdemes megmetszeni, hogy minél több termést hozzanak majd a következő évben. A metszést úgy kell végezni, hogy a korona ágai azonos távolságra legyenek egymástól. Ekkor kell eltávolítani a vízhajtásokat, és a beteg, vagy elszáradt ágakat is.
6. De nem csak a gyümölcsfákat, a gyümölcsöt termő bokrokat is télen kell megmetszeni. A kék áfonyát, az egrest és a ribiszkét is ekkor fiatalítjuk meg, vagyis ekkor kerül sor az öreg vesszők eltávolítására. Ezzel szép formát tudunk kialakítani és hozzájárulunk a növény egészséges fejlődéséhez.7. A díszfák metszésének is novemberben jön el az ideje. Ekkor kell eltávolítani a törzsből kinőtt vékony vesszőket, és ritkítani a korona ágait.
8. A platánok metszése is most aktuális. A platánt fenyegető platánrák már a fán ejtett kisebb sebeken keresztül is képes behatolni, ezért fontos, hogy a metszőollót mindig fertőtlenítsük le, és kezeljük a keletkezett sebeket.
9. Nem csak a platánnál kell erre gondolni, hanem az összes megmetszett növény esetben fontos, hogy a metszőollót fertőtlenítsük le metszés előtt, ha lehet, 70%-os alkohollal, majd a metszés során keletkezett sebeket lássuk el.
10. A rózsák közül több is télen igényli a metszést. Ilyenek a teahibrid rózsák, a bokorrózsák, illetve a kúszó- és futórózsák. Fontos, hogy a vékony, gyenge vesszőket kell a legjobban visszametszeni. A metszés végén a növény magassága 15-45 cm között kell, hogy legyen.
11. A lombhullató cserjéket, mint amilyen a cserszömörce vagy a magnólia, szintén ilyenkor érdemes megmetszeni. Ekkor tehetünk ellene, hogy ne legyenek túl magasak és terebélyesek.
A gondos téli metszés hozza meg a bő termést a következő évben. Fotó: Shutterstock
Ezért fontos a téli metszés
1. A téli metszés a növények nyugalmi időszakában történik, így ekkor nem képződik váladék az ejtett sebeknél. Ezáltal jóval kisebb a fertőződés veszélye.
2. A téli metszés eredményeként gazdagabb terméshozamot érhetünk el, segítségével gyorsabban történik meg az újonnan ültetett növények esetében a gyökérképződés, és ilyenkor, amikor csupaszok az ágak, a legjobb az alakító metszést elvégezni, hiszen tökéletesen látjuk, melyik ágakat kell eltávolítani, hogy elérjük a kellő formát. A metszés segít még a betegségek megfékezésében és a növény kondíciójának javításában is.3. Azáltal, hogy eltávolítjuk a régi és beteg ágakat, a növény az összes energiáját a terméshozatalra tudja összpontosítani.
4. Szintén többletenergiát kap a növény ahhoz is, hogy egészséges gyökérzetet növesszen magának. Ha a csemetét erőtejesen visszavágjuk, az első évben csak erre kell koncentrálnia.
5. A csemeték metszése alkalmával azt is meg tudjuk akadályozni, hogy egy viharos szél belekapjon a koronába, súlyos károkat okozva ezzel a fiatal növénynek.
6. A ritkítás célja, hogy a megnyúlt, vagy keresztirányú hajtások ne vonják el a fényt a terméstől.
7. A fák koronájának formára alakítása szintén segít, hogy a termés, bárhol is helyezkedik el a fán, részesüljön kellő mennyiségű napfényben.
8. Azt is el tudjuk érni ilyenkor, hogy a virágok az általunk meghatározott magasságban jelenjenek meg. Így nem csupán szép formát kapunk, de egyenletessé tehetjük a termés megjelenését is.
9. Ilyenkor, amikor csupaszok a fák, jóval könnyebb észrevenni, ha nem egyformán fejlődik a korona, vagy rendellenesen nőtt ágak nehezítik a fa egészséges fejlődését.
10. A betegségeket is könnyebb megelőzni, hiszen könnyen észrevehetjük a növény beteg részeit és gyorsan el is tudjuk távolítani azokat.
11. A gyenge ágak eltávolításával a növénynek jóval több energiája marad az egészséges részek fejlesztésére.
A téli metszés tehát elengedhetetlen, ha igazán bő termésre és egészséges, szép növényekre vágyunk.