A fokhagyma nem véletlenül nagyon népszerű. Igazán ízletessé varázsolja a különféle húsokat, de a lángos és az uborkasaláta is elképzelhetetlen nélküle. Ráadásul, most van itt az ideje, hogy gondoskodjunk róla, hogy a tányér mellett a kertben is helyet kapjon.

Ha ugyanis most duggatjuk a fokhagymát, már kora tavasszal fel tudjuk használni a konyhában. Ráadásul az ilyenkor duggatott fokhagyma jóval nagyobb és fejlettebb lesz, mint ha tavasszal ültetnénk. Ha pedig nincs kertünk, akkor a balkonládában is kiváló helye van, így akkor sem kell lemondanunk a finom, friss fokhagyma adta örömökről.

Azonban előfordul, hogy a fokhagyma fehér színe megváltozik. A legtöbb esetben azonban ilyenkor sincs okunk az aggodalomra. Persze, csak ha nem penészedik. Olvass tovább, hogy megtudd, mi mentheti meg a fokhagymádat.

Ezért lehet zöld a fokhagyma

Krémekben, levesben, húsok mellett, savanyúságként, a fokhagyma igazán kitűnő, és még az egészségünkre is jó hatással van. Előfordul azonban, hogy a megszokott fehér szín helyett a fokhagyma zöldre vagy kékre vált. Ha nem penészedésről van szó, akkor semmi okunk nincs aggódni, hiszen ez egy teljesen természetes jelenség a fokhagyma esetében.

fokhagyma

Ha nincs kerted, balkonládában is termesztheted a fokhagymát. Fotó: Shutterstock

A színváltozásnak számos oka lehet. Okozhatják például a fokhagymában bőven található kéntartalmú aminosavak, mint amilyen a metionin vagy a cisztein. A fokhagymagerezdek körülbelül 1% alliint is tartalmaznak, amely a fokhagymagerezd összezúzása után a levegő oxigénjének hatására alakul át allicin nevű vegyületté. A fokhagymában az enzimek hatására kialakuló kénvegyületek reakcióba léphetnek a nyomokban előforduló rézzel, amely szintén okozhatja a kék vagy a zöld szín kialakulását. De akár még a só, ecet vagy citromlé is okozhatja az elszíneződést.

Így legyen saját fokhagymád, ha nincs kerted

Október végéig még van rá lehetőség, hogy elduggassuk a fokhagymát. De ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk róla, hiszen akár balkonládában is termeszthetjük a fokhagymát.

Fontos, hogy a balkonládát tegyük napos helyre, és a szétszedett fokhagyma gerezdeket duggassuk 10 cm tőtávolságra és körülbelül 8 cm mélyen. Mivel balkonládába duggatunk, fontos, hogy minél mélyebbre kerüljön a hagyma. Az öntözésről pedig nem szabad megfeledkezni, hiszen a balkonládában nagyon hamar ki tud száradni a föld.

Arra azonban ügyeljünk, hogy ne pangjon a víz a ládában, hiszen ha az télen belefagy, sajnos egészen biztosan nem lesz fokhagymánk tavasszal. Így hát mindig legyen módja a felesleges víznek távozni a balkonládából.

Tavasszal, amikor megjelennek a hajtáscsúcsok, a fokhagyma már igényli, hogy kéthetente tápoldatozzuk. Akkor takarítsuk be a fokhagymát, amikor a levélszár nyaki része barnulni és fonnyadni kezd.

Ősszel jön el a fokhagyma ideje

Habár tavasszal is elültethetjük a fokhagymát, ilyekor ősszel sem szabad megfeledkezni róla. Ez a fajta a tavaszi társánál jóval nagyobbra képes nőni, habár kevesebb termést hoz.

Az őszi fokhagymát késő ősszel kell ültetni, hogy nehogy kárt tegyen a fagy a fokhagyma frissen kihajtott leveleiben, így az október a legjobb időpont rá. Habár a fokhagyma nem igényes, nagyon szereti a tápanyagban gazdag talajt. Öntözni ősszel se felejtsük el, és a gyomlálás sem maradhat ki.

A fokhagymát gerezdekre szedve lehet ültetni .Mindig a szár résszel lefelé ültessük el a gerezdeket. Addig, amíg a tavaszi fokhagyma ültetési mélysége 5 - 6 cm, addig az őszi fokhagymát ennél mélyebbre, körülbelül 8 cm-re kell ültetni. A gerezdek között hagyjunk 10 centiméter tőtávolságot, a sorok között pedig 30 cm sortávolságot.

Az őszi fokhagyma termesztése során szükség van talajtakarásra, ha meg akarjuk védeni a téli fagyoktól. A fokhagymát akkor szedhetjük fel, amikor a növény levelei elsárgulnak, a szára pedig elszáradt.

Ezért együnk sok fokhagymát

A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, melyről már az ókorban is tudták, hogy gyógyító ereje van. Nem véletlen, hogy az egyiptomiak szent növényként tisztelték. A fokhagyma a hiedelem szerint távol tartja az ártó szellemeket, a vámpírokat és a pestis ellen is védelmet nyújt.

Az egyiptomi piramisok építői is szívesen fogyasztották, mivel úgy tartották, hogy erősebbek lesznek általa, de állítólag még afrodiziákumként is megállja a helyét, így nem véletlen, hogy Palesztinában a vőlegény gomblyukába helyezett fokhagymával próbálták garantálni a nászéjszaka és a boldog házasság sikerét.

fokhagyma

A fokhagyma nem csak egészséges, nem csak finom, hanem még a kertben is a segítségedre lehet. Fotó: Shutterstock

A fokhagyma allicin nevű vegyülete ráksejtellenes tulajdonsággal bír. Ezen kívül van benne szénhidrát, fehérje és nagyon sok ásványi anyag, A-, B-, C- és E-vitamin, erős antioxidáns hatása segítségével erősíti az immunrendszert, sőt, még a vérnyomást is csökkenti.

A fokhagymának baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása van, segíti az emésztést, bélféregűző, és támogatja az epe- és a máj működését.

Nem csak enni kiváló

A fokhagyma kiválóan segít a kertben is. Mivel gomba- és rovarölő hatása van, kiváltható vele jó néhány, a  környezetre káros növényvédő és gombaölő szer. Ehhez elég, ha elültetjük a megvédeni kívánt növény mellé, vagy ha a belőle készített főzettel megpermetezzük azt. Sőt, ha azt szeretnénk, hogy illatosabb legyen a kertben a rózsánk, csak ültessünk fokhagymást a töve köré.

De még a lisztharmattal fertőzött növények is hálásak lesznek érte. Permetezzük le őket fokhagymából készült főzettel. Ehhez aprítsunk fel 5 gerezd fokhagymát és öntsük le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán keresztül, majd szűrjük le, és hígítsuk fel 3 liter vízzel. Ezután a lehűtött főzetet öntsük szórófejes palackba, és permetezzük le vele a beteg növényeket.

Sőt, állítólag, ha az egész, vagy összezúzott gerezd fokhagymát dobunk a vakond járataiba, fejvesztve fog elmenekülni onnan. Paprikával megerősítve még a nyulakat, az egereket és a  patkányokat is képes elűzni.

A fokhagymának tehát nagyon is érdemes helyet adni a tányérunkon, a balkonládánkban, vagy a kertünkben.